Kecskefajták

tejelő hasznosítási típusú fajták

Szánentáli kecske

Szánentáli kecske
A fajta bölcsője a svájci Saanen völgy. Ma a világ legismertebb tejhasznú kecskefajtája. Erőteljes, robosztus testalkat jellemzi, szőre rövid, egyöntetűen fehér színű, enyhe sárgás színeződés előfordulhat. Nyugodt vérmérsékletű, a zárt tartást jól viseli. Legeltetéses technológiával is tartható, de igazán magas termelésre intenzív viszonyok között képes. A gödölyék megfelelő nevelés mellett 7-12 hónaposan tenyésztésbe vehetők. Átlagos ellésenkénti szaporulata 1,7. Tejtermelése jó körülmények között, 270-300 napos laktáció alatt elérheti a 800-1000 kg-ot.

Núbiai kecske

Núbiai kecske
Zairaibi (Egyiptom) és Jumna Pari (India) fajtájú bakoknak angol tejhasznú kecskékkel történt keresztezésével alakították ki a núbiai / anglo-núbiai fajtát. Utóbbi néven csak az eredeti brit vérvonalból származó egyedeket törzskönyvezik. Küllemének fő meghatározója a hosszú lábak, a nagy test, a lelógó, széles fül, és a domború orrcsont. Szőre rövid, színezetére jellemző a vörösesbarna vagy a fekete szín túlsúlya, de a legváltozatosabb színösszetételek fordulhatnak elő. Lehet szarvalt vagy szarvatlan. Tenyésztésbe vételi életkora 10-12 hónap. Jellemző rá a barátságos viselkedés és a kiegyensúlyozottság. Magas környezeti és takarmányozási igényei miatt tartása leginkább intenzív technológiával vagy hobbi állatként javasolt. Tejtermelése jó körülmények között, 300 napos laktáció alatt, elérheti az 1000-1200 kg-ot, tejének zsírtartalma a 4,8%-ot, fehérjetartalma pedig a 3,8%-ot.

Alpesi kecske

Alpesi kecske
Eredetileg Svájcból származik, de alpesi néven Franciaországból kiindulva vált világszerte elterjedt kecskefajtává. Finom testfelépítésű, testalakulása kifejezett tejelő jellegre utal. Szőre rövid, leggyakrabban pirított zsemleszínű, a hát felső vonalán fekete. Élénk vérmérséklete miatt a zárt tartást kevésbé tűri. Félintenzív viszonyok között jól bevált, a legeltetéses technológiához megfelelően alkalmazkodik. Megfelelő nevelés mellett 7-12 hónaposan tenyésztésbe vehető. Átlagos ellésenkénti szaporulata: 1,7. Tejtermelése jó körülmények között, 270-300 napos laktáció alatt elérheti az 1000-1200 kg-ot.

hús hasznosítási típusú fajták

Búr kecske

Búr kecske
Dél-afrikai eredetű húshasznú kecskefajta. Nagy testű, izmos állat, szőre rövid, alapszíne fehér, nyaka és feje vörös. Az orrhát hajlott és gyakran hóka, füle hosszú, lelógó. Mindkét nemben szarvalt. Tenyésztésbe vételi életkora 10-12 hónap. Nemi ciklusa aszezonális, nyugodt vérmérsékletű, és kiváló anyai tulajdonságokkal rendelkezik. Legelőre alapozott tartása javasolt. Átlagos ellésenkénti szaporulata 1,8, tejtermelése 300-500 kg. Tömeggyarapodása intenzív, vágási kihozatala 50% fölötti. Húsformái kiválóak, húsa ízletes, zsírszegény. Kitűnő tulajdonságai keresztezésben is jól megjelennek.

őshonos hasznosítási típusú fajták

Magyar parlagi kecske

Magyar parlagi kecske
Ezzel a névvel a népvándorlás korában hazánkba került kecskék küllemi jegyeit részben viselő, a Kárpát-medencében kialakult őshonos fajta egyedeit illetjük. A fajta küllemének egységesítése még folyamatban van, fő meghatározója a kifejlett állatok 10 cm-es, vagy azt meghaladó szőrhosszúsága, amely az egész testet (tincses), illetőleg a bordaívtől hátra eső testrészt (gatyás) borítja, és amely tulajdonságát utódaira örökíti. A barna test sötét hátszíjjal kivételével mindenféle színváltozatban és színösszetételben előfordulhat. Lehet szarvalt vagy szarvatlan, a szarvalt hímivarú egyedeknél a szarv kifelé hajló. Tenyésztésbe vételi életkora 7-12 hónap. Előfordulnak jelentős tejtermelésre képes egyedei, de az elsődleges cél nem a magas tejhozam elérése, hanem a génmegőrzés, szilárd szervezetének és nagy ellenálló képességének megtartása.