Tenyésztési cél

A fajta tisztavérben történő fenntartása, megőrizve a származási helye szerinti tenyésztési és termelési tulajdonságait. A fő tenyészcél a jó anyai tulajdonságok, a magas szaporaság, a kitűnő húsformák, magas súlygyarapodás fenntartása, javítása.

A fajta jellemzői

A 18. század végén a helyi parlagi norfolk anyajuhokat southdown kosokkal fedeztették. Önálló fajtaként 1810. óta ismerik el. Az ún. „down” fajták között tartják számon, amelyek majd mindegyikére jellemző a fekete vagy sötét fej és lábak. Már a 19. század folyamán elterjedt a világon, elsősorban Franciaországban, Németországban, az Egyesült Államokban, Ausztráliában, Új-Zélandon. Ma is világszerte a legnépszerűbb, legelterjedtebb húsfajták közé tartozik.

Kiváló anyai tulajdonságok, jó tejtermelés magas 1,6 – 1,8 szaporaság jellemzi. A magyarországi állomány egy része rendelkezik a szezonon kívüli ivarzás hajlamával. Egyik legjobb legelőkészséggel rendelkező fajta, de igen jól viseli a zárt tartást is. Jó húsformák és magas báránykori súlygyarapodás jellemzi. Kifejlett korban az anyák 75-100 kg, a kosok 100-150 kg súlyúak.

A fajta küllemi leírása

Nagynövésű, közepesen finom csontozatú, kissé lekerekített koponyával A fej kifejező, szarvatlan. Finom, fényes fekete szőr fedi a fejet és a lábakat. A kor előrehaladtával az orron és a lábvégeken fehér szőrszálak előfordulhatnak. Homloka széles, orrhát  domború, fülei nagyok, hosszúak és kissé lelógóak. A lábak középhosszúak, szabályos állásúak. Törzse igen hosszú, a mellkas dongás, jól izmolt. A nyak közepes hosszúságú, ránc nélküli, jól illesztett. A mar széles, vállai zártak és izmoltak. A hát egyenes és széles. A combok jól fejlettek és teltek. Zárt gyapjútakaró fedi az egész testet, a gyapjú a végtagokat lábtőig illetve csánkig, a nyakat a tarkóig növi le. A gyapjú fehér, rövid, tömött, barna vagy fekete szálak előfordulnak a bundában. A bőr finom és nem foltos.

Törzskönyvbe kerülést kizáró okok

  • törzskönyvbe kerülés feltételeinek nem teljesülése
  • általános küllemi és gyapjú hibák
  • szarvaltság
  • fejtetőre, fejre, arcra ránövő gyapjú

Törzskönyvbe kerülés feltételei:

nőivar

hímivar

Életkor első elléskor, maximum (hó):

30

-

Korr. báránykori súlygyarapodás, minimum (g/nap):

300

360

Növendékkori súly, minimum (kg)

-

36

Testsúly éves korban, minimum (kg):

55

70

Bírálati pont

M

93