Magunkról

Nyomtatóbarát változat

Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetség (Hungarian Sheep and Goat Breeders’ Association)

1991. április 25-én 55 juhtenyésztő részvételével alakult meg Üllőn a Juh Törzstenyésztők Országos Egyesülete. Az új szervezet fő feladata a törzskönyvezési munka újraszervezése, az állományok és azok tenyésztési dokumentumainak megmentése volt. 1992. május 14-től Magyar Juhtenyésztők és Juhtenyésztő Egyesületek Szövetsége majd 1996. július 12-étől Magyar Juhtenyésztők és Juhtenyésztő Szervezetek Szövetsége néven működött tovább a szervezet (rövidített néven Magyar Juhtenyésztő Szövetség). 1995. július 3-án kapta meg a Szövetség, az Állattenyésztési Törvény és annak végrehajtási rendeletei alapján elkészített tenyésztési programjának elfogadásával a tenyésztőszervezeti elismerést.

Az elmúlt években teljesen új típusú és struktúrájú törzskönyvezési és nyilvántartási rendszert alakítottak ki, mely megfelel a nemzetközi és EU előírásoknak is. A tenyésztés alapja a fajtatiszta tenyésztés lett (a megelőző évtizedek keresztezési hulláma után), melyből kiindulva természetesen tervszerű végtermék-előállító keresztezési programok bevezetése ajánlott.

2006-ra a taglétszám 230 fölé emelkedett és 1300 társult tag csatlatozott a szövetséghez, de az összes (mintegy 7000 – 8000) juhtartóval munkakapcsolatba került a Szövetség. Az elmúlt tíz évben növekedtek a feladatok, ezzel párhuzamosan a személyi állomány is fejlődött. A kezdeti 1-2 főről 8-10 főre, majd napjainkra 50 fölé emelkedett fokozatosan a dolgozói létszám, ahogy a feladatok ezt megkövetelték.

A Szövetség 1995. óta nemcsak a törzstenyészetekkel foglalkozik, hanem a juhtenyésztési támogatások kapcsán 1995. óta a támogatásban részesült juhállományok egyedi nyilvántartásában is részt vett. A 29/2000. (VI.9.) sz. FVM rendelet alapján 2001-től az összes 6 hónaposnál idősebb juhot a Magyar Juhtenyésztő Szövetség munkatársai jelölik és végzik az egyedi nyilvántartással kapcsolatos adminisztrációt. A 47/2005. (V.23.) FVM rendelet, majd a 182/2009 (XII.30.) előírásai alapján a szövetség közreműködik a nyilvántartáshoz és jelöléshez szükséges eszközök, nyomtatványok biztosításában, az éves állományleltárok végzésében és a nyilvántartással kapcsolatos adatbázis kezelésében.

2008-tól a kecskék ENAR feladatainak ellátásával, 2009-től pedig a kecskefajták törzskönyvezésével és teljesítményvizsgálatával bővült a szövetség tevékenysége, ezért 2009. március 5-től Magyar Juhtenyésztők és Kecsketenyésztők Szövetsége (rövidebb néven Magyar- Juh- és Kecsketenyésztő Szövetség, MJKSZ) néven képviseljük tagjainkat (455 törzstenyésztő rendes tagot és mintegy 1750 társult tagot). Nagyon fontos feladatának tekintjük a tagok és az árutermelő tenyészetek ellátását minden olyan friss információval, amely tenyésztési döntéseikben segítséget jelenthet. A tenyésztők évek óta tapasztalhatják, hogy a rendeletek, pályázatok megjelenésével szinte egyidőben a Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetség levélben értesíti a juhtartókat az aktuális teendőkről. A szövetség instruktorai minden juh- és kecsketenyésztőhöz eljutnak a nyilvántartási és jelölési munkák elvégzése miatt, így közvetlen személyes szaktanácsadásra is lehetőség nyílik. A szövetség alapvető feladatának tekinti a tájékoztatást e közvetlen mód mellett levél, újság, kiadványok, részközgyűlések, tájértekezletek és kiállítások útján is. A szövetség a hazai kiskérődző ágazat legnagyobb társadalmi érdekvédelmi és szakmai szervezete, amely teljeskörűen minden fórumon képviseli a hazai juh- és kecsketartók érdekeit, foglalkozik az ágazat stratégiai kérdéseivel.

Normal 0 21 false false false HU X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;}