Tenyésztési cél

A fajta tisztavérben történő fenntartása, megőrizve a származási helye szerinti tenyésztési és termelési tulajdonságait. A fő tenyészcél a jó húsformák és a kiváló vágási tulajdonságok megőrzése és a súlygyarapodás javítása.

A fajta jellemzői

Dél-afrikai eredetű húshasznú kecskefajta. Nagy testű, izmos állat, egész habitusa a hústermelést sugallja. Húsformái kiválóak, húsa ízletes, zsírszegény. Súlygyarapodása intenzív, vágási kihozatala 50% fölötti. Kitűnő hústermelési és vágási tulajdonságai keresztezésben is jól megjelennek. Legelőre alapozott tartása javasolt. Az állat nyugodt vérmérsékletű, ivari ciklusa aszezonális – ivarzása azonban augusztustól januárig intenzívebb –, nagyon jó anyai tulajdonságokkal rendelkezik. Tenyésztésbe vételi életkora 10-12 hónap. Átlagos ellésenkénti szaporulata 1,8. Kifejlett korban a bakok átlagos testsúlya 100-120 kg, a marmagasság 75-85 cm, az átlagos törzshosszúság 75-80 cm. Az anyák átlagos testsúlya 60-65 kg, a marmagasság 65-70 cm, az átlagos törzshosszúság 70-75 cm. Tejtermelése sem elhanyagolható, hiszen a gidák nagy súlygyarapodásához megfelelő mennyiségű és beltartalmú tejre van szükség.

A fajta küllemi leírása

Az állat szőre rövid, alapszíne fehér, nyaka és feje vörös. A vörös szín a világos árnyalattól a sötétig előfordulhat, beleértve a narancs, barna vagy vöröses fekete színeket is. A fej mindkét oldalának legalább 40%-ban, a füleknek egyenként legalább 50%-ban színezetteknek kell lenniük. Nőivarban a lapockától hátra eső részen, beleértve a lábakat és a farkat is, annyi vörös színeződés megengedett, hogy a fejjel és a nyakkal együtt a teljes testfelület színezettsége a 40%-ot nem haladhatja meg. Hímivarban a test lapockától hátra eső része, beleértve a lábakat és a farkat is, teljesen fehér. A szőrmentes helyeken, például a farok alatt, sötét pigmentfoltok találhatók. Mindkét nemben szarvalt. Jellegzetessége a hosszú, lógó fül, melynek végei kifejlett állatnál felkunkorodnak. A fej arányos Az orrhát hajlott és gyakran hóka, a nyak középhosszú és bemélyedés nélküli a marba való átmenet. A mellkas jól fejlett, a bordaív kidomborodó. A hát széles és jól izmolt. A combok teltek, mélyen lehúzódóak. A medencealakulása széles és hosszú, ezért könnyen ellik. A tőgy félgömb alakú, feszesen felfüggesztett, a tőgybimbó középhosszú, nem vastag.

Törzskönyvbe kerülést kizáró okok

  • törzskönyvbe kerülés feltételeinek nem teljesülése
  • a fajta küllemi leírásának nem megfelelő tulajdonságok
  • a bakoknál a színhiba kizáró ok, de a test lapockától hátra eső részén, beleértve a lábakat és a farkat is, előforduló vörös színezettség esetén „K” besorolást kaphatnak
  • általános, a termelést károsan befolyásoló küllemi hibák

Törzskönyvbe kerülési minimum paraméterek

nőivar

hímivar

Életkor első elléskor, maximum (hó)

32

-

Korrigált gidakori súlygyarapodás, minimum (g/nap)

180

210

Növendékkori súly, minimum (kg)

-

24

Testsúly éves korban, minimum (kg)

35

45

Bírálati pont

M

93