Tenyésztési cél

A fajta tisztavérben történő fenntartása,, megőrizve a származási hely szerinti tenyésztési és termelési tulajdonságait. A fő tenyészcél az aszezonalitás fenntartása, a báránykori súlygyarapodás, a testsúly és a szaporaság növelése az ellenállóképesség és a könnyű ellés megőrzése mellett.

A fajta jellemzői

Dél-Afrikában tenyésztették ki a dorper és az afrikaner fajta keresztezéséből. Szőrös juhfajta, azaz a gyapjú a juh nagyrészben levedli, nincs szükség nyírásra. Aszezonálisan ivarzó fajta, sűrítetten ellethető, szaporasága 1,6-1,8. Vérmérséklete nyugodt, anyai tulajdonságai nagyon jók. Jó a legelőkészségük, ellenállóképességük, a szárazságot jól viselik. A bárányok napi súlygyarapodása magas. Kifejlett korban az anyák 70-90 kg, a kosok 90-110 kg súlyúak.

A fajta küllemi leírása

A test felépítése arányos és tetszetős. A fehér dorper juh kültakarójának színe fehér, kívánatos, hogy a szemhéjak, szempillák, a körmök, a farok alatti terület és a tőgybimbók pigmentáltak legyenek. Májfolt a fejen megengedett. A koponya arányosan széles, de az arci rész enyhén elkeskenyedő. A fajta mindkét ivarban általában szarvatlan, de a kosok lehetnek szarvaltak is, szarvkezdemények előfordulhatnak. A nyak közepes hosszúságú és közepesen izmolt. A törzs hosszú, mély és dongás, a has hengeres és terjedelmes. A far ívelt, hosszú, széles, jól izmolt. A csontozat erőteljes, a végtagok rövidek és izmosak. A farok kissé magasan tűzött, a csánk fölött végződő, csonkítani szokták. A tőgy közepesen fejlett.

Törzskönyvbe kerülést kizáró okok

  • törzskönyvbe kerülés feltételeinek nem teljesülése
  • általános küllemi hibák

Törzskönyvbe kerülés feltételei:

nőivar

hímivar

Életkor első elléskor, maximum (hó):

30

-

Korr. báránykori súlygyarapodás, minimum (g/nap):

250

300

Növendékkori súly, minimum (kg)

-

30

Testsúly éves korban, minimum (kg):

40

50

Bírálati pont

M

93