Tenyésztési cél

A fajta tisztavérben történő fenntartása, megőrizve a származási helye szerinti tenyésztési és termelési tulajdonságait. A fő tenyészcél a szaporaság, a báránynevelő képesség és a súlygyarapodás javítása.

A fajta jellemzői

Németországból származik, ahol a legelterjedtebb a fajták között. Hazájában gyapjú és hús-tej típusokat különböztetnek meg belőle. A bajor típus robusztusabb, kevésbé gyapjas, mint a württembergi, ám hús- és tejtermelése ideálisabb. Szezonon kívül is ivarzik, szaporasága 1,4-1,8, báránynevelő-képessége jó, a sűrített elletést és a korai tenyésztésbevételt jól tűri. A könnyen ellő fajták közé tartozik, köszönhetően bárányai keskeny fejének és az anyák széles medencéjének. Jól bírja az időjárás viszontagságait. Bárányai nagyobb súlyban is piacképesek. Súlygyarapodásuk megközelítik a húsfajtákét. Keresztezési partnerként a szaporaság és a hústermelő képesség javítására használható. Hosszú, erőteljes lábai jól bírják a hajtást, képesek nagy területeket bejárni. Kifejlett korban az anyák 70-100 kg, a kosok 120-160 kg súlyúak. Az anyajuhok nyírósúlya 4-5 kg, a kosoké 6-7 kg, a fürtmagasság 6-12 cm, a gyapjú finomsága 24-29 μm.

A fajta küllemi leírása

Közepesen nagyméretű, közepesen erős izomzatú fajta. Feje megnyúlt, ék alakú, homloka keskeny, fülei nagyok, enyhén vagy teljesen lelógók. Szarvatlan, a fej és a fülek fedőszőrrel fedettek, a fejtetőn jellemzően „gyapjúbóbita” található. Mellkasa, háta széles, törzse hosszú, bordái íveltek. Medencéje széles, combjai jól izmoltak. Gyapjúja fehér, merinó jellegű, a has részben vagy teljesen, a lábak csánkig és lábtőig benőttek.

Törzskönyvbe kerülést kizáró okok

  • törzskönyvbe kerülés feltételeinek nem teljesülése
  • általános küllemi hibák
  • szarvaltság
  • színes folt a gyapjúban

Törzskönyvbe kerülés feltételei:

nőivar

hímivar

Életkor első elléskor, maximum (hó):

30

-

Báránykori súlygyarapodás, minimum (g/nap):

260

340

Növendékkori súly, minimum (kg)

-

36

Testsúly éves korban, minimum (kg):

50

65

Gyapjúfinomság, maximum (mikron)

-

32

Bírálati pont

M

93