Gyakran Ismételt Kérdések

Hogyan lehetek a szövetség tagja?

A szövetség rendes tagjai lehetnek azok a tenyésztők, akik juh- vagy kecskeállományt törzskönyveznek.
A rendes tagsági viszony belépési nyilatkozat benyújtásával, a helyszínen felvett tagfelvételi jegyzőkönyvvel és a tagdíj befizetésével létesíthető.

A szövetség társult tagjai lehetnek azok a tenyésztők, akik árutermelő juh- vagy kecskeállományt tartanak. A társult tagsági viszony belépési nyilatkozat benyújtásával, és a tagdíj befizetésével létesíthető.

A szövetség tagjai a belépési nyilatkozat kitöltésével vállalják az Alapszabályban rögzített előírásokat, kötelezettségeket.

Juhot / kecskét szeretnék tartani, mi a teendőm?

Amennyiben állattartó telepe még nem regisztrált, úgy tenyészetét először nyilvántartásba kell vetetnie. Ehhez szükség van egy Magyar Államkincstár ügyfél-regisztrációs számra (a G1010-02 számú űrlapon igényelhető).

Ezután be kell jelenteni Önt, a tenyészetet valamint a juh / kecsketartást a honlapunkról (www.mjksz.hu) is letölthető 2150-es és 2152-es űrlapokon. Utóbbi kettőt a hatósági állatorvossal kell aláíratni, és neki átadni, vagy beküldeni az alábbi címre: NÉBIH-ENAR, 1537 Budapest, Pf. 397.

Területi instruktoraink végzik a 6 hónaposnál idősebb juhok / kecskék jelölési és nyilvántartási munkáit, de kérésre segítenek a tenyészet bejelentésében is.

Az Ön területi instruktorát megtalálja itt: http://mjksz.hu/instruktorok

Árutermelő tenyészetek esetében javasoljuk a társult tagságot, de ez nem kötelező. A tagsági díj ez esetben 15 000 Ft/év. Tagjaink havonta kapják az Állattenyésztők Lapját, belépőt a kiállításokra, és az évente megjelenésre kerülő Időszaki kiadványunkat. Belépési nyilatkozatot a honlapunkról le lehet tölteni (itt), vagy instruktorainktól lehet kérni.

Vásárlás során az állatokat Szállítólevél (ENAR nyomtatvány) kíséri, az eladónak kell rendelkezni vele. Az állatoknak eladáskor 2 füljelzővel és 6 hónapos kor felett tetoválással is kell rendelkezniük.

Mi a teendő, ha surlókór pozitív egyedet találnak a tenyészetemben?

Mindenképpen értesítse instruktorát, illetve a szövetség ügyvezetését az esetről.
A tenyésztőnek két választása van:
1. Kiírtásra kerül az egész állomány, amiért kártalanításban részesül. A telepen azonban két évig kérődző állat nem tartható.
2. A szövetség munkatársainak segítségével az összes állatról  DNS mintát vesznek, és surlókór rezisztencia vizsgálatot végeztetnek. Azok az egyedek, amelyek R1 és R2 rezisztencia csoportba tartoznak (ez általában az állomány 60-75%-a), tovább tarthatók, a többi juh leölésre kerül, kártalanítás mellett.

Részletes ismertetés a surlókórról és egyéb TSE betegségekről az alábbi helyen olvasható:

http://www.mgszh.gov.hu/szakteruletek/szakteruletek/mgszh_aai/kozerdeku_aai/egyeb_informacio/tse_tajekoztato.html

Őshonos "in situ" program kiesés-pótlás bejelentés

A védett őshonos és veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták genetikai állományának in situ megőrzése programban támogatást igénylő köteles a 2016. január 1-jétől 2020. december 31-ig - aki hosszabbitási kérelmet adott be, vagy a 2017-ben támogatási kérelmet beadók esetén 2021. december 31-ig tartó támogatási időszak alatt az aktuális állatállomány tartására és a kieső állatok 90 napon belüli, támogatási feltételeknek megfelelő - a tenyésztőszervezet által igazolt - egyeddel történő pótlására. 

A kiesés és a pótlás együttes bejelentését az Államkincstár által arra rendszeresített elektronikus felületen, az ügyfélkapun keresztül kell megtenni, a pótlásra előírt határidőt követő 10 napon belül. 

A kiesés bejelentéséhez minden esetben csatolni kell a kiesés okát megjelölő, a tenyésztőszervezet által kiállított igazolást. A pótlás bejelentéséhez csatolni kell a tenyésztőszervezet igazolását arra vonatkozóan, hogy a kiesett egyed helyére beállítani kívánt egyed megfelel a fajtával szemben támasztott elvárásoknak (9. melléklet). 

További információ, illetve a Felhívás teljes szövege itt olvasható:

https://www.palyazat.gov.hu/vp-4-1021-15-a-vdett-shonos-s-veszlyeztetett-mezgazdasgi-llatfajtk-genetikai-llomnynak-in-situ-megrzse

Termelői csoport tagsági igazolást szeretnék a Szövetségtől kérni.

Szövetségünk nem termelői csoport, ezért erről igazolást sem tud kiadni. Az alábbi termelői csoportokat lehet ezügyben keresni:

Elismert termelői csoportok 2017. január 1-jén

5

Dél-Alföldi Juh Tartó és Értékesítő Kft.

juh

Bács-Kiskun

25

Dunántúli Juhtartó Mezőgazdasági Szövetkezet

kiskérődző

Baranya

54

Dél-Alföldi Juhászati Beszerző és Értékesítő Kft.

juh

Csongrád

67

JUH-SÁRRÉT Szövetkezet

juh

Fejér

83

Berettyóvölgyi Termelői Csoport Mezőgazdasági Kft.

juh

Hajdú-Bihar

91

Juh Export Mezőgazdasági Értékesítő, Beszerző és Kereskedelmi Kft.

juh

Hajdú-Bihar

96

Újvárosi Juh Termelő, Beszerző és Értékesítő Szövetkezet

juh

Hajdú-Bihar

141

"KELETI RÉGIÓ" Juhtenyésztő Szövetkezet

juh

Szabolcs-Szatmár-Bereg

167

Merino Értékesítési Szövetkezet

juh

Veszprém

170

Vár Juh Mezőgazdasági Szövetkezet

juh

Veszprém