Tenyésztési cél

A fajta tisztavérben történő fenntartása, megőrizve a származási helye szerinti tenyésztési és termelési tulajdonságait. A fő tenyészcél a 270-300 napos laktációs időszakban 900 kg-os laktációs tejtermelés elérése kiegyenlített perzisztencia és a tej beltartalmi értékének javítása mellett, a szaporasági mutatók megőrzésével.

A fajta jellemzői

A fajta bölcsője a svájci Saanen völgy. Ma a világ legismertebb tejhasznú kecskefajtája. Erőteljes, robosztus testalkat jellemzi. Nyugodt vérmérsékletű, a zárt tartást jól viseli. Fajtatisztán az intenzív és félintenzív tejtermelés megvalósítására alkalmas. Legeltetéses technológiával is tartható, de igazán magas termelésre intenzív viszonyok között képes. Korán érő fajta, a gödölyék megfelelő nevelés mellett 7-12 hónaposan tenyésztésbe vehetők. Átlagos ellésenkénti szaporulata 1,7. Kifejlett korban a bakok átlagos testsúlya 90-110 kg, a marmagasság 80 cm feletti. Az anyák átlagos testsúlya 60-65 kg, a marmagasság 65-70 cm, a törzshosszúság 70-80 cm. Tejtermelése 600-800 kg, jó körülmények között 270-300 napos laktáció alatt elérheti az 1000-1300 kg-ot.

A fajta küllemi leírása

A szőr rövid, egyöntetűen fehér színű, enyhe sárgás színeződés előfordulhat. Lehet szarvalt vagy szarvatlan, a nyakon függelékes vagy anélküli, szakállas vagy szakálltalan. A homlok széles és lapos, az orrvonal csaknem egyenes, a fülek vízszintesnél lejjebb nem lóghatnak. Jellemző a fajtára az erőteljes mar, a széles lapocka és az egyenes hátvonal. A mellkas mély, széles és hosszú, a bordák jól látszanak. A tőgy terjedelmes, félgömb alakú, felső részén igen széles és jól függesztett.

Törzskönyvbe kerülést kizáró okok

  • törzskönyvbe kerülés feltételeinek nem teljesülése
  • a fajta küllemi leírásának nem megfelelő tulajdonságok
  • általános, a termelést károsan befolyásoló küllemi hibák
  • tejcsatornával rendelkező fattyúbimbó megléte

Törzskönyvbe kerülés feltételei

nőivar

hímivar

Életkor első elléskor, maximum (hó)

32

-

Korrigált gidakori súlygyarapodás, minimum (g/nap)

150

180

Növendékkori súly, minimum (kg)

-

24

Testsúly éves korban, minimum (kg)

35

45

Tejtermelés 1. vagy 2. laktációban, minimum (kg)

400

-

Anyai tejtermelés 1. vagy 2. laktációban, minimum (kg)

-

600

Bírálati pont

M

93