Tenyésztési cél

A kis populációban tenyésztett hazai fajta fenntartása. Fő tenyészcél a szaporaság és a báránynevelő képesség javítása a beltenyésztés elkerülése mellett. Azokat az anyákat, amelyek egymásután háromszor egyes bárányt ellenek, selejtezni kell. A fajta egyedeinek szelekciójához szükséges populációnagyság elérése, fenntartása.

A fajta jellemzői

A Bábolnai Állami Gazdaságban nemesítették a fajtát különböző szapora fajták felhasználásával (finn landrace, romanov). Az év folyamán minden időszakban ivarzó és szaporodó fajta, amely ellésenként 1,7-1,8 bárány produkcióra képes. A nagy szaporaság miatt speciális elletési technológiát igényel. Kifejlett korban az anyák 55-65 kg, a kosok 90-105 kg súlyúak.

A fajta küllemi leírása

A fajta finom alkatú, amellett erőteljes és szilárd szervezetű. A fej közepes nagyságú, egyenes orrháttal. Mindkét nemben szarvatlan. A nyak közepesen hosszú, a törzs hosszú, hengeres. Csontozata finom. A mellkas közepesen mély és dongás, a has térfogata terjedelmes. A hát közepesen izmolt, a comb izomzata közepes. A fejet, füleket, lábvégeket fehér fedőszőrök fedik, színeződés megengedett. Bundája enyhén felszőrökkel átszőtt, egységesen fehér. A farok rövid, 18-25 cm. Tőgye jól fejlett, jól függesztett szabályos állású, alakulású tőgybimbókkal.

Törzskönyvbe kerülést kizáró okok

  • törzskönyvbe kerülés feltételeinek nem teljesülése
  • általános küllemi hibák
  • durva fej, széles orrhát
  • szarvaltság vagy szarvkezdemény
  • színes gyapjú
  • merinó jellegű fej
  • ráncolt nyak

Törzskönyvbe kerülés feltételei:

nőivar

hímivar

Életkor első elléskor, maximum (hó):

30

-

Korr. báránykori súlygyarapodás, minimum (g/nap):

160

200

Növendékkori súly, minimum (kg)

-

30

Testtömeg éves korban, minimum (kg):

35

50

Bírálati pont

M

93