Tenyésztési cél

A fajta tisztavérben történő fenntartása,, megőrizve a származási hely szerinti tenyésztési és termelési tulajdonságait. A fő tenyészcél a jó anyai tulajdonságok és szaporaság valamint a magas súlygyarapodás fenntartása. A fajta egyedeinek szelekciójához szükséges populációnagyság elérése, fenntartása.

A fajta jellemzői

Az egyik legősibb angol fajta, évszázadok óta tenyésztik az angliai Sussex grófságban. Több mint 200 éve John Ellman belefogott a fajta radikális javításába nyájon belüli szelekcióval. Munkáját Jonas Webb folytatta kissé növelve a testnagyságot. A legtöbb down fajta nemesítéséhez felhasználták. A fajta népszerűsége a 19. század közepétől az I. Világháborúig volt a csúcson.
Jó legelőkészségű, aszezonálisan is ivarzó húsfajta, a bárányok súlygyarapodása magas, húsuk későn kezd faggyúsodni. Szaporasága 1,5-1,8, könnyű ellés jellemzi, báránynevelő képessége jó. Kifejlett korban az anyák 55-70 kg, a kosok 70-90 kg súlyúak.

A fajta küllemi leírása:

Kistestű fajta, a fej széles és rövid, mindkét ivarban szarvatlan. Az orrhát enyhén domború, a fülei közepes méretűek, rövid gyapjúval fedettek. A pofa egy részét és az orrot barna vagy szürke szőr borítja, az orrtükör sötét színű. Rövid gyapjú fedi be a fejtetőt, a pofát és a szemek környékét. A hát egyenes, a végtagok jól izmoltak. Az ágyék és a far széles, jól izmolt. A lábak rövidek, szabályos állásúak, csontozatuk közepesen finom. A gyapjúval nem fedett részeket a fejjel megegyező színű, de kissé sötétebb árnyalatú szőr borítja, a körmök feketék A gyapjú egyszínű (fehértől a barnáig), akár a körmökig lehúzódhat.

Törzskönyvbe kerülést kizáró okok:

  • törzskönyvbe kerülés feltételeinek nem teljesülése
  • általános küllemi hibák
  • szarv vagy szarvkezdemény (kosok „K” minősítést kaphatnak)
  • fekete folt a gyapjúban
  • rózsaszínű orrtükör

Törzskönyvbe kerülés feltételei

nőivar

hímivar

Életkor első elléskor, maximum (hó)

30

-

Korr. báránykori súlygyarapodás, minimum (g/nap)

300

340

Növendékkori súly, minimum (kg)

-

30

Testsúly éves korban, minimum (kg)

40

55

Bírálati pont

M

93