Távoli videó webcím

Tenyésztési cél

A fajta tisztavérben történő fenntartása, megőrizve a származási helye szerinti tenyésztési és termelési tulajdonságait. A fő tenyészcél a kitűnő anyai tulajdonságok, a magas szaporaság, a kitűnő húsformák, magas súlygyarapodás fenntartása, javítása.

A fajta jellemzői

1870-től Németországban az északi tengerparton hampshire, oxfordshire és suffolk kosokat importáltak és velük fajtaátalakító keresztezést végeztek. 1916-ban fektették le az új - immár egységesnek tekinthető - fajtával szemben támasztott küllemi és törzskönyvezési követelményeket. Magyarországon 1981. óta törzskönyvezik. Az angol húsfajtáktól eltérően akklimatizációs – honosodási – gondok e fajtánál nem jelentkeztek. Betegségekre nem fogékony, szilárd szervezetű.
Erős csontozatú húsfajta. Jó anyai tulajdonságokkal, 1,5 – 1,7 szaporasággal rendelkező fajta. Magas napi báránykori súlygyarapodás jellemzi. Ha utófedeztetésre használjuk, akkor az ellési szezon végén született bárányok az ellési szezon elején születettekkel értékesíthetőek. Az aszezonalitásra való hajlama csekély. Kifejlett korban az anyák 70-90 kg, a kosok 100-130 kg súlyúak.

A fajta küllemi leírása

Feje közepesen széles, kissé durva, homlokig benőtt matt fekete színű. Az állatok korosodásával az orron és a lábvégeken fehér szőrszálak előfordulhatnak. A koponya széles és lapos, mindkét nemben szarvatlan. Fülei hosszúak, erősek és vízszintesen állók. Lábak szabályos állásúak, csánkig gyapjúval fedettek, középhosszúak. Nyaka hosszú, széles és izmolt. Mély, széles, hengeres törzs, hosszú, egyenes, feszes hát. Széles, szilárd, jól izmolt ágyék, hosszú és széles medence jellemzi. Mélyen lenyúló, izmolt külső és belső combok. Crossbred gyapja közepes hosszúságú, fehér színű, a testét egyenletesen fedi, kivéve a hasat, mely csak gyengén benőtt.

Törzskönyvbe kerülést kizáró okok

  • törzskönyvbe kerülés feltételeinek nem teljesülése
  • általános küllemi és gyapjú hibák
  • fajtaleírástól eltérő gyapjújelleg
  • szarv vagy szarvkezdemény (kosok „K” minősítést kaphatnak)
  • tűzött gyapjú
  • fehér folt a fejen vagy a lábon

Törzskönyvbe kerülés feltételei:

nőivar

hímivar

Életkor első elléskor, maximum (hó):

30

-

Báránykori súlygyarapodás, minimum (g/nap):

300

350

Növendékkori súly, minimum (kg)

-

38

Testsúly éves korban, minimum (kg):

55

70

Bírálati pont

M

93