Távoli videó webcím

Tenyésztési cél

A fajta tisztavérben történő fenntartása, megőrizve a származási helye szerinti tenyésztési és termelési tulajdonságait. A fő tenyészcél a jó anyai tulajdonságok, a magas szaporaság, a jó báránynevelőképesség fenntartása, javítása. A fajta egyedeinek szelekciójához szükséges populációnagyság elérése, fenntartása.

A fajta jellemzői

Az Egyesült Királyságban Lawrence Alderson tenyésztette ki az 1970-es években, túlnyomórészt keletfríz vért tartalmaz, de emellett a bluefaced leicester, dorset-horn, finn landrace és a walesi llyn fajta vett részt kialakításában. Nagyon jó a tejtermelő képessége, de elsősorban keresztezések anyai vonalaként ajánlják, mint kiváló szaporaságú és báránynevelő képességű fajtát. Szezonálisan űzethető, jó legelőkészségű fajta. Szaporasága 1,8-2,2 , laktációs tejtermelése 200-400 kg. Kifejlett korban az anyák 65-80 kg, a kosok 90-110 kg súlyúak.

A fajta küllemi leírása

Testmérete közepesnél nagyobb. Középhosszú fej, enyhén domború vagy egyenes orrháttal, széles homlok, mindkét nemben szarvatlan, a szarvcsonkok előfordulhatnak. Fülek középhosszúak, oldalt felállók. Nyak közepesen hosszú, izmolt. Törzs széles, hengeres, közepesnél hosszabb. Mellkas széles, izmolt, a vastag lapockák miatt néha fűzöttnek látszik. A hát széles, az ágyék és a far közepes hosszúságú, jól izmolt. Szervezeti szilárdsága jó, csontozata finom, de fejlett.A körmök, az arc és a nyálkahártyák gyengén, gyakran foltosan, pigmentáltak. A fejet és a lábakat nem borítja gyapjú, a has benőttsége közepes. A tőgy jól illesztett, mérete nagy, gépi fejésre alkalmas.

Törzskönyvbe kerülést kizáró okok

  • törzskönyvbe kerülés feltételeinek nem teljesülése
  • általános küllemi hibák
  • szarvaltság
Törzskönyvbe kerülés feltételei:nőivarhímivar
Életkor első elléskor, maximum (hó)30-
Korr. báránykori súlygyarapodás, minimum (g/nap)280320
Növendékkori súly, minimum (kg)-30
Testsúly éves korban, minimum (kg)4555
Bírálati pontM93