Távoli videó webcím

Tenyésztési cél

A fajta tisztavérben történő fenntartása, megőrizve a származási helye szerinti tenyésztési és termelési tulajdonságait. A fő tenyészcél a kitűnő anyai tulajdonságok, az ivari koraérés, az aszezonalitás és az ikerellésre való hajlam, a kiváló súlygyarapodás és a kitűnő húsformák fenntartása, javítása.

A fajta jellemzői

1824-ben az alforti Nemzeti Állatorvosi Főiskola professzora, Auguste Yvart egy könnyen alkalmazkodó kombinációt álmodott meg a hazai rambouillet anyajuhok és az akkor még dishleynek nevezett angol leicester kosok párosításával. A kezdetben dishley merinónak nevezett fajta egyedeit 1922-ben nyájtörzskönyvbe, ez a névváltoztatás éve is volt, ekkor kapta meg a ma használatos ile de france nevet. Hazánkba először az 50-as években került e fajta a magyar merinó tulajdonságainak javítására. Mivel félvér merinó fajta a honosodás nem okozott problémát hazai elterjedésében. Tartási-takarmányozási igénye nem sokkal haladja meg a magyar merinó fajtáét.

Tetszetős húsformákkal rendelkezik, aszezonalitásra való hajlama jó, az év bármely szakában termékenyíthető. A merinóhoz hasonló fajta magas szinten ötvözi az anyai és hústermelési tulajdonságokat. A fajtára 1,4 – 1,8 szaporulat jellemző. Kifejlett korban az anyák 70-90 kg, a kosok 100-140 kg súlyúak. A gyapjú finomsága 26-36 mikron.

A fajta küllemi leírása

A fej széles, mindkét ivarnál szarvatlan. Fülek közepesen nagyok és vízszintesen állnak. A nyak rövid, erősen izmolt. A mellkas mély és dongás, a hát és ágyék egyenes és széles, hosszú. A far széles, hosszú combjai szembetűnően teltek. A combokat nézve minden irányból széles és oldalról nézve hátrafelé jellegzetesen domborodó. A lábak szabályos állásúak, kiváló szervezeti szilárdságú erős csontozattal. A gyapjú színe fehér, élénk fényű, A homlokot a szemöldök vonaláig, a végtagokat lábtőig illetve csánkig gyapjútakaró fedi. A bőr hússzínű, a körmök viaszsárgák. Nyálkahártyákon, füleken pigmentfoltok előfordulhatnak.

Törzskönyvbe kerülést kizáró okok

  • törzskönyvbe kerülés feltételeinek nem teljesülése
  • általános küllemi hibák
  • szarv vagy szarvkezdemény (kosok „K” minősítést kaphatnak)
  • színes folt a testen vagy gyapjúban

Törzskönyvbe kerülés feltételei:

nőivar

hímivar

Életkor első elléskor, maximum(hó):

30

-

Korr. báránykori súlygyarapodás, minimum (g/nap):

280

350

Növendékkori súly, minimum (kg)

-

36

Testsúly éves korban, minimum (kg):

50

65

Bírálati pont

M

93