Tenyésztési cél

A fajta tisztavérben történő fenntartása, megőrizve a származási helye szerinti tenyésztési és termelési tulajdonságait. A fő tenyészcél a jó anyai tulajdonságok, a magas szaporaság, a jó báránynevelőképesség fenntartása, javítása.

A fajta jellemzői

A 18. század óta ismert fajta, Oroszországban a Volga mentén tenyésztették ki, nevét a felső Volga vidéki városról kapta (Romanov, ma Tutajev). Kiváló minőségű irhaprémét bundák készítésére, gyapját halina csizmák („valinki”) készítéséhez használták fel. Szaporasága rendkívüli 1,8-2,6 , az iker és hármas ellés rendszeres, a négyes ellők gyakoriak, e mellett évente kétszer is ellethető. A nagy szaporaság miatt speciális elletési technológiát igényel. Kifejlett korban az anyák 52-60 kg, a kosok 80-95 kg súlyúak.

A fajta küllemi leírása

A fajta finom alkatú, amellett erőteljes és szilárd szervezetű. Feje széles, száraz, domború orrháttal, a szemek nagyok, a tekintete élénk. A homlok közepesen széles. A kosok feje rövidebb és szélesebb mint az anyáké. Szarvaltság és szarvtalanság mindkét ivarnál egyaránt előfordul. Nyak középhosszú, lapos, izomszegény. Háta, ágyéka egyenes, keskeny és izomszegény. Fara hosszú, csapott. Farka rövid, lábai hosszúak. A törzs közepesen dongás, a lábállás gyakran szabálytalan. A körmök szaru anyaga szilárd. A test felületét kevert szőrköntös borítja, amely elsődleges eredetű, – fényes fekete sima vagy ritkábban hullámos lefutású – felszőrökből és másodlagos eredetű mintegy kétszer olyan hosszú, hullámos ívelésű, ezüstfehér színű pehelyszálakból áll. A felszőrök és pehelyszálak aránya 1:3, 1:16 között változik. A fejen, a lábakon és a farok végén kisebb-nagyobb fehér foltok található. A kosokon – ritkábban az anyákon is – a nyakélen a marig és farok élen, esetenként az öv tájon hosszabb szálú fekete színű sörényszerű szőrképlet található. A romanov bárány születéskor rendszerint fekete színű, a fejen és a farok végeken fehér jegyekkel.

Törzskönyvbe kerülést kizáró okok

  • törzskönyvbe kerülés feltételeinek nem teljesülése
  • általános küllemi hibák
Törzskönyvbe kerülés feltételei:nőivarhímivar
Életkor első elléskor, maximum (hó):30-
Korr. báránykori súlygyarapodás, minimum (g/nap):160200
Növendékkori súly, minimum (kg)-30
Testsúly éves korban, minimum (kg):3550
Bírálati pontM93