Tenyésztési cél

A fajta tisztavérben történő fenntartása,, megőrizve a származási hely szerinti tenyésztési és termelési tulajdonságait. A fő tenyészcél a jó szaporaság és súlygyarapodás fenntartása. A fajta egyedeinek szelekciójához szükséges populációnagyság elérése, fenntartása.

A fajta jellemzői

A down juhok közé tartozó fajtát eredetileg a southdown juhok wiltshire horn és a már kihalt berkshire knot fajtákkal történő keresztezésével tenyésztették ki a XIX. században Anglia déli részén és Hampshire grófságban. Később cotswold és nagyméretű southdown kosokkal folytatták a nemesítést. A fajta tenyésztő egyesületét 1899-ben alapították meg Salisburyben.
Jó legelőkészségű, szezonálisan ivarzó húsfajta, a bárányok súlygyarapodása magas, húsuk későn kezd faggyúsodni. Szaporasága 1,5-1,8, könnyű ellés jellemzi, a báránynevelő képessége kiváló. Kifejlett korban az anyák 70-90 kg, a kosok 110-140 kg súlyúak.

A fajta küllemi leírása

Nagytestű fajta, a koponya jól fejlett, a homlok széles, mindkét ivarban szarvatlan. Az orrhát enyhén, a kosoknál kifejezetten domború, a fülei közepes nagyságúak, enyhén hátrahajlók. A fejet és a füleket sötétbarna vagy fekete szőr borítja. A gyapjú befedi a fejtetőt, a pofát és a szemek környékét. Nőivarban a fej finomabb felépítésű. A nyak jól izmolt, nem túl hosszú, ráncmentes. A gyapjú színe fehér, a körmökig lehúzódhat. A mellkas mély, nem túl széles. A hát egyenes, a végtagok jól izmoltak. Az ágyék és a far széles, jól izmolt. A lábak középhosszúak, szabályos állásúak, csontozatuk erős, a végtagok színe megegyezik a fej színével.

Törzskönyvbe kerülést kizáró okok

  • törzskönyvbe kerülés feltételeinek nem teljesülése
  • általános küllemi hibák
  • szarv vagy szarvkezdemény (kosok „K” minősítést kaphatnak)
  • színes folt a gyapjúba
  • fiatal állatoknál fehér folt az orron
  • világos vagy gyapjas fül

Törzskönyvbe kerülés feltételei

nőivar

hímivar

Életkor első elléskor, maximum (hó)

30

-

Korr. báránykori súlygyarapodás, minimum (g/nap)

300

340

Növendékkori súly, minimum (kg)

-

38

Testsúly éves korban, minimum (kg)

55

70

Bírálati pont

M

93