Tenyésztési cél

A fajta tisztavérben történő fenntartása,, megőrizve a származási hely szerinti tenyésztési és termelési tulajdonságait. A fő tenyészcél a jó szaporaság és súlygyarapodás fenntartása. A fajta egyedeinek szelekciójához szükséges populációnagyság elérése, fenntartása.

A fajta jellemzői

A franciaországi Maine et Loire, Mayenne és Sarthe megyékben tartott helyi juhok angol húsfajtákkal (kent, leicester, wensleydale) történő keresztezéséből származó fajta. 1927-ben alapították a tenyésztő egyesületét, a törzskönyvét pedig 1938-ban. Jó legelőkészségű, betegségeknek ellenálló fajta, a zárt tartást is jól viseli. Szezonálisan ivarzó, korán érő, jól tejelő húsfajta, a bárányok súlygyarapodása nagyon jó. Szaporasága 1,8-2,0, könnyű ellés jellemzi, a báránynevelő képessége kiváló. Kifejlett korban az anyák 80-95 kg, a kosok 100-130 kg súlyúak.

A fajta küllemi leírása

Nagytestű fajta, a fej széles, lapos, a pofarész keskeny. Szarvatlan, magasan illesztett keskeny fülei kissé felfele állóak, szemei dülledtek, nagyok. Fejét a fülek mögötti részig és lábait nem fedi gyapjú, a lábak és a fej színe palakék, nyálkahártyái feketék. Nyaka mérsékelten hosszú, jól illesztett és izmolt. Telt lapockák és combok jellemzik. A hát egyenes, a törzs hosszú, széles és mély, az ágyék széles, jól izmolt. Lábai középhosszúak, jól izmolt, jellegzetes hátrahúzott combjai vannak, csontozata finom. A törzset és a hasat hosszú, fehér gyapjú fedi.

Törzskönyvbe kerülést kizáró okok

  • törzskönyvbe kerülés feltételeinek nem teljesülése
  • általános küllemi és gyapjú hibák
  • szarv vagy szarvkezdemény (kosok „K” minősítést kaphatnak)
  • fejre ránövő gyapjú

Törzskönyvbe kerülés feltételei

nőivar

hímivar

Életkor első elléskor, maximum (hó)

30

-

Korr. báránykori súlygyarapodás, minimum (g/nap)

280

340

Növendékkori súly, minimum (kg)

-

36

Testsúly éves korban, minimum (kg)

45

60

Bírálati pont

M

93