Tenyésztési cél

A fajta tisztavérben történő fenntartása, megőrizve a származási helye szerinti tenyésztési és termelési tulajdonságait. A fő tenyészcél a jó anyai tulajdonságok, a magas szaporaság, és a háziipari felhasználásra alkalmas speciális gyapjúminőség megőrzése. A fajta egyedeinek szelekciójához szükséges populációnagyság elérése, fenntartása.

A fajta jellemzői

A wallisi feketeorrú nagy ellenállóképességű, nagytestű, erős törzsű, harmonikus testfelépítésű hegyvidéki juh. Aszezonalitásra való hajlama jó, az év bármely szakában termékenyíthető. A nőivarú egyedek későn érnek, évente átlag 1,6-2,0 bárányt ellenek, báránynevelő képessége nagyon jó. Kis mozgásigényű, nyugodt, kifejezetten ragaszkodó fajta. A bundája hosszúfürtű kevert gyapjú, felszőrökből és pehelyszálakból áll, az egész testet befedi. Kifejlett korban az anyák 70-80, a kosok 80–120 kg súlyúak. A kosok évente 3,5–4,5 kg, az anyajuhok 3–4 kg gyapjút adnak.

A fajta küllemi leírása

A fej rövid, az orrhát domború, a pofa és a homlok széles. Az arcorri rész, a szemek körül, a fülek és az orr megszakítás nélkül összefüggő fekete színű. Az orrlyukak szélesek, fajtára jellemzően kifelé fordulnak. A szemek sötétek, a szemhéjak feketék. A fülek közepes méretűek, enyhén lefelé hajlók, rövid gyapjúval fedettek. Mindkét ivarban csavart szarvakat viselnek 1,5 - 2  csavarfordulattal fekete csíkok megjelenhetnek benne.
A nyak rövid, jól izmolt. A mellkas széles és mély. Vállak feszesek, izmosak. A mar széles és zárt, a bordák szélesek domborúak. A hát széles, erős, egyenes és jól izmolt. A has feszes. A lábak egyenes állásúak, vaskosak, gyapjúval bőven fedettek. A farok hosszan lelógó, egyenes, járás közben ringó mozgást végez.
Durva, hullámos lefutású, zsinóros szerkezetű, 35-45 cm fürthosszúságú, fehér színű gyapjút termel. Fekete a mellső lábtő, a csánk és a lábvégek, a nőivarú juhok farka töve is fekete, a bunda többi része fehér. A kosoknál a farktövön megjelenő folt hiba. Kívánatos a szimmetrikus foltozottság. Minden folt, rajzolat kontúros, nem elmosódott. Idősebb egyedeknél és kosoknál a foltok színe szürkébe hajló. Többletfolt nem kívánatos.

Törzskönyvbe kerülést kizáró okok

  • törzskönyvbe kerülés feltételeinek nem teljesülése
  • általános küllemi hibák
  • kosoknál a standardban előírt színeloszlástól való eltérés
  • csak fedőszőrrel fedett arcorri rész és lábak

Törzskönyvbe kerülés feltételei

nőivar

hímivar

Életkor első elléskor, maximum (hó)

36

-

Korr. báránykori súlygyarapodás, minimum (g/nap)

240

300

Növendékkori súly, minimum (kg)

-

33

Testsúly éves korban, minimum (kg)

45

60

Bírálati pont

M

93