Tenyésztési cél

A fajta tisztavérben történő fenntartása, megőrizve a származási helye szerinti tenyésztési és termelési tulajdonságait. A hazai klimatikus viszonyokat jól tűrő, szabadtartásra alkalmas fajta könnyű ellésének fenntartása.

A fajta jellemzői

Anglia Kent és Sussex megyéjében tenyésztették a XIII. század óta. Extenzív viszonyok között jól termelő hosszúgyapjas, kifejezetten szezonális fajta. Speciális körömszerkezete miatt sántaságra nem fogékony, körömápolást nem igényel. A fajtára a könnyű ellés és 1,3 – 1,7 szaporulat jellemző. Kifejlett korban az anyák 50-70 kg, a kosok 80-100 kg súlyúak.

A fajta küllemi leírása

Közepes testű, fehér pofájú, jól izmolt kettős hasznosítású fajta. A fej tiszta, gyapjúval közepesen benőtt. Mindkét nemben szarvatlan. A szemek nem benőttek, az orrtükör és a csülökszárak szénfeketék, bár a palaszürke is elfogadott. Az arci részen és a lábvégeken fényes fehér szőr nő. A nyak izmolt, rövid. A lapocka feszes, a hát hosszú egyenes, a mellkas széles és mély. Az ágyék széles, egyenes, barázdált. A combok jól izmoltak, a lábak aránylag rövidek, gyapjúval közepesen benőttek. A gyapjú színe fehér, lüszter fényű. A bőrön lévő kisszámú pigmentfolt nem számít hibának. A gyapjúfinomsága 30-40 mikron.

Törzskönyvbe kerülést kizáró okok

  • törzskönyvbe kerülés feltételeinek nem teljesülése
  • általános küllemi és gyapjú hibák
  • szarv vagy szarv kezdemény
  • fajta standardtól eltérő gyapjújelleg
  • orrtükör és a köröm nem fekete vagy palaszürke
  • színes gyapjú a test bármely részén

Törzskönyvbe kerülés feltételei

nőivar

hímivar

Életkor első elléskor, maximum (hó)

36

-

Korr. báránykori súlygyarapodás, minimum (g/nap)

180

220

Növendékkori súly, minimum (kg)

-

30

Testsúly éves korban, minimum (kg)

40

50

Bírálati pont

M

93