Tenyésztési cél

A fajta tisztavérben történő fenntartása, megőrizve a származási helye szerinti tenyésztési és termelési tulajdonságait. A fő tenyészcél a jó anyai tulajdonságok, a jó szaporaság, a kitűnő húsformák, magas súlygyarapodás fenntartása, javítása, a testsúly növelése.

A fajta jellemzői

Jó legelőkészséggel rendelkező egyhasznú, fekete fejű és lábú húsfajta. Jó anyai tulajdonságok, jó tejtermelőképesség, 1,7 – 2,0 szaporaság jellemzi. Az aszezonalitásra való hajlama csekély. Jó húsformák, magas báránykori súlygyarapodás jellemzi. A fajta sajátossága, hogy a tűlevelű fákat, rügyeket, a gyümölcsfák kérgét és a szőlőtőkéket nem károsítja, ezért e fajta használata javasolt faiskolák, gyümölcsösök, szőlőültetvények gyommentesen tartására. Kifejlett korban az anyák 60-80 kg, a kosok 90-120 kg súlyúak.

A fajta küllemi leírása

Erős csontozatú húsfajta. Feje közepesen széles, kissé durva, a homlok és a pofarész gyapjúval benőtt, fekete, sötétszürke színű. Mindkét ivarban szarvatlan. Fülei vízszintesen állók. Lábak rövidek, szabályos állásúak, gyapjúval fedettek. Nyaka hosszú, széles és izmolt. Mély, széles, hengeres törzs, hosszú, egyenes, feszes hát. Széles, szilárd, jól izmolt ágyék, hosszú és széles medence jellemzi. Mélyen lenyúló, izmolt külső és belső combok. Crossbred gyapja közepes hosszúságú, fehér színű, a testét egyenletesen fedi, kivéve a hasat, mely csak gyengén benőtt.

Törzskönyvbe kerülést kizáró okok

  • törzskönyvbe kerülés feltételeinek nem teljesülése
  • általános küllemi hibák
  • szarv vagy szarvkezdemény

Törzskönyvbe kerülés feltételei:

nőivar

hímivar

Életkor első elléskor, maximum (hó):

30

-

Korr. báránykori súlygyarapodás, minimum (g/nap):

300

350

Növendékkori súly, minimum (kg)

-

32

Testsúly éves korban, minimum (kg):

45

60

Bírálati pont

M

93