Távoli videó webcím

Tenyésztési cél

A fajta tisztavérben történő fenntartása, megőrizve a származási helye szerinti tenyésztési és termelési tulajdonságait. Fő tenyészcél a fajta szaporaságának, súlygyarapodásának valamint kiemelten tejtermelő- és báránynevelő-képességének javítása. Cél továbbá elérni, hogy a fajta egyedei 30 mm-nél durvább gyapjút utódaikra ne örökítsenek. A szelekció során elsődleges szempont az ideális húsforma megléte, de a tenyésztésben továbbra is azok az egyedek kívánatosak, melyeknek fejét, lábát nem borítja gyapjú.

A fajta jellemzői

A fajtára 1,3 – 1,5 szaporulat jellemző, de ahhoz, hogy bárányait problémamentesen fel tudja nevelni megfelelő hangsúlyt kell fordítani az ellés előkészítésére, a bárányneveléshez szükséges tejtermelés biztosítására. Szezonon kívüli ivarzásra hajlamos. A bárányok jó báránykori súlygyarapodó képességgel, kiváló takarmányhasznosítási mutatókkal és jó húsformákkal rendelkeznek. Származási helyén, Németországban, tenyésztésbe kerültek gyapjúsabb, benőttebb típusok, melynek hatása az import kosok használatával Magyarországon is észrevehető. Alkalmas a magyar merinó hústermelő képességének javítására, illetve bármely fajtával minőségi hízóbárány végtermék előállítására, mellyel a vágott test minőségi mutatói és a vágási kihozatal növelhető. Kifejlett korban az anyák 60-80 kg, a kosok 90-125 kg súlyúak. Az anyajuhok nyírósúlya 4-6 kg, a kosoké 6-8 kg, a fürtmagasság 7-10 cm, a gyapjú finomsága 20-30 μm.

A fajta küllemi leírása

A test alakulása az ideális húsformákat közelíti meg. A fajta mindkét nemben szarvatlan. A fej középnagy és széles, a fülek nagyok, oldalt állók. A fej arci része és a lábvégek gyapjúval nincsenek benőve, de ezek benőttsége előfordul. A szemhéjon, ajkakon, orrtükrön pigment foltok előfordulnak. Az orron lévő bőr feszes, a kosoknál az orrháton bőrránc megengedett. A nyak rövid, jól izmolt, sima bőrű, szélesen illeszkedik a törzshöz. A mellkas széles, mély, hengeres, a hát egyenes és végig egyenletesen széles. A far egyenes, széles és jól izmolt. A combok teltek, a végtagok szélesen állók, de szabályos állásúak. A hátsó lábak enyhén dongásak. A gyapjú kifejezetten merinó jellegű, közepesen hosszú fürtű, megfelelő szilárdságú és íveltségű, fehér színű, összefüggő zárt bundát képez.

Törzskönyvbe kerülést kizáró okok

  • törzskönyvbe kerülés feltételeinek nem teljesülése
  • általános küllemi és gyapjú hibák
  • túlzott dongás lábállás
  • szarv vagy szarvkezdemény (kosok „K” besorolást kaphatnak)
  • a gyapjúval benőtt láb és/vagy fej esetén a kosok csak „K” besorolást kaphatnak
  • túlzottan rövid törzs
  • fekete folt a test bármely részén

Törzskönyvbe kerülés feltételei:

nőivar

hímivar

Életkor első elléskor, maximum (hó):

30

-

Korr. báránykori súlygyarapodás, minimum (g/nap):

280

350

Növendékkori súly, minimum (kg)

-

33

Testsúly éves korban, minimum (kg):

50

65

Gyapjúfinomság, maximum (mikron)

-

30

Bírálati pont

M

93