Tenyésztési cél
A fajta tisztavérben történő fenntartása, megőrizve a származási helye szerinti tenyésztési és termelési tulajdonságait. A fő tenyészcél a magas tejhozam, a jó anyai tulajdonságok, a jó báránynevelőképesség fenntartása, javítása.
A fajta jellemzői
A legismertebb francia tejelő fajta, a Francia középhegység vidékén tenyésztik. A „roquefort” sajt elsősorban a lacaune juhok tejéből készül. Bár törzskönyvezése már a 19. század közepén megkezdődött, a következetes szelekció az utóbbi ötven évben történt, amelynek eredményeképpen a 60-80 literes tejtermelésű fajtából 300-400 liter tejhozamú fajtát tenyésztettek ki. Kiváló aszezonalitásra való hajlammal rendelkezik, az év bármely szakában termékenyíthető, különös tekintettel az április-májusi időszakra. Szaporasága 1,3-1,6, laktációs tejtermelése 200-400 kg. Kifejlett korban az anyák 55-70 kg, a kosok 95-110 kg súlyúak.
A fajta küllemi leírása
Közepes nagyságú, fehér színű fajta. A fej finom és keskeny, profil vonala általában domború. Mind az anyajuhok, mind a tenyészkosok szarvatlanok. Nagy lelógó fülei vannak, az arcot ezüstfehér szőr fedi, szeme nagy, tekintete élénk. Csontozata finom, vékony. A lábai hosszúak, szilárdak, szabályos állásúak. A bőr vékony és rugalmas. A nyak hengeres, lebeny és ráncmentes. A far felé kissé trapézosodó hosszú hengeres törzs, egyenes hátvonal. A mellkas mély és lapos, a hát hosszú, felcsupaszodó. A fej fedőszőrrel borított a tarkó hátsó részéig. A lábak combközéptől lefelé szintén fedőszőrrel borítottak. A gyapjú rövid, csak a nyak háti részen, oldalközépig tart.
Törzskönyvbe kerülést kizáró okok
- törzskönyvbe kerülés feltételeinek nem teljesülése
- általános küllemi hibák
- szarv vagy szarvkezdemény (kosok „K” minősítést kaphatnak)
- gyapjúval fedett fej, has, láb
- színes gyapjú vagy fedőszőr
Törzskönyvbe kerülés feltételei |
nőivar |
hímivar |
---|---|---|
Életkor első elléskor, maximum (hó) |
30 |
- |
Korr. báránykori súlygyarapodás, minimum (g/nap) |
250 |
300 |
Növendékkori súly, minimum (kg) |
- |
30 |
Testsúly éves korban, minimum (kg) |
42 |
50 |
Tejtermelés 1. vagy 2. laktációban, minimum (kg) |
100 |
- |
Anyai tejtermelés 1. vagy 2. laktációban, minimum (kg) |
- |
150 |
Bírálati pont |
M |
93 |