Tenyésztési cél

A fajta tisztavérben történő fenntartása, megőrizve a származási helye szerinti tenyésztési és termelési tulajdonságait. A fő tenyészcél a jó anyai tulajdonságok, a magas szaporaság, a kitűnő húsformák, magas súlygyarapodás fenntartása, javítása.

A fajta jellemzői

A 18. század végén a helyi parlagi norfolk anyajuhokat southdown kosokkal fedeztették. Önálló fajtaként 1810. óta ismerik el. Az ún. „down” fajták között tartják számon, amelyek majd mindegyikére jellemző a fekete vagy sötét fej és lábak. Az Egyesült Királyságban a legnépszerűbb apai (terminál) fajta, az országban előállított vágóbárányok kétharmada suffolk apaságú. Kiváló anyai tulajdonságok, jó tejtermelés és 1,5 – 1,8 szaporaság jellemzi. Szezonálisan ivarzó fajta. Egyik legjobb legelőkészséggel rendelkező fajta, de igen jól viseli a zárt tartást is. Jó húsformát mutat és magas a báránykori súlygyarapodása. Kifejlett korban az anyák 75-90 kg, a kosok 100-130 kg súlyúak.

A fajta küllemi leírása

Közepes növésű, erős csontozatú fajta. A fej közepesen hosszú és széles, szarvatlan. A homlokon kevés fehér gyapjú megengedett. Fülei közepes méretűek, oldalra állók. A nyak közepes hosszúságú, ránc nélküli, jól illesztett. Fekete szőr fedi a fejet és a lábakat. A lábak rövidek, szabályos állásúak. Törzse hosszú, a mellkas mély és dongás, jól izmolt. A mar széles, vállai zártak és izmoltak. A hát egyenes és széles. A combok jól fejlettek és teltek. Zárt gyapjútakaró fedi az egész testet, a hasat is, a gyapjú a végtagokat lábtőig illetve csánkig, a nyakat a tarkóig növi le. A gyapjú fehér, rövid, tömött, barna vagy fekete szálak előfordulnak a bundában. A bőr finom, rózsaszínű.

Törzskönyvbe kerülést kizáró okok

  • törzskönyvbe kerülés feltételeinek nem teljesülése
  • általános küllemi és gyapjú hibák
  • szarvaltság
  • fejtetőre, fejre, arcra ránövő gyapjú

Törzskönyvbe kerülés feltételei:

nőivar

hímivar

Életkor első elléskor, maximum (hó):

30

-

Korr. báránykori súlygyarapodás, minimum (g/nap)

300

360

Növendékkori súly, minimum (kg)

-

36

Testsúly éves korban, minimum (kg)

55

70

Bírálati pont

M

93