Tenyésztési cél

A fajta tisztavérben történő fenntartása, megőrizve a származási helye szerinti tenyésztési és termelési tulajdonságait. A fő tenyészcél a jó anyai tulajdonságok, a magas szaporaság, a kitűnő húsformák, magas súlygyarapodás fenntartása, javítása. A fajta egyedeinek szelekciójához szükséges populációnagyság elérése, fenntartása.

A fajta jellemzői

A fajtát az ausztráliai szélsőséges körülmények között nemesítették ki prof. Ewan Roberts vezetésével az 1970-es évektől. A suffolk fajtát fehér fajtákkal keresztezték, legfőbb keresztezési partnerek a poll (szarvatlan) dorset és a border leicester voltak. A fajta tenyésztőszervezete az Ausztrál Fehér Suffolk Társaság (The Australian White Suffolk Association) 1986-ban alakult meg. Kiváló termelési eredményeket mutat száraz, félsivatagi körülmények között, de csapadékos övezetekben is. Extenzív körülmények között, legelőn tartva is nagyon jó súlygyarapodásra képes. Erős csontozat és kiegyensúlyozott váz, valamint kiváló húsformák jellemzik. Kiválóak az anyai tulajdonságai: tejtermelő képesség, szaporaság és könnyű ellés. Egész évben termékenyíthető, ellethető. A bárányok nagyobb vágósúlyban is kedvező faggyúzottságot mutatnak. Hústermelő képessége alapján Ausztráliában vezető terminál fajtává nőtte ki magát. Szaporasága 1,6-1,9. Kifejlett korban az anyák 70-90 kg, a kosok 100-140 kg súlyúak.

A fajta küllemi leírása

A fej szarvatlan, szarvkezdemény előfordulhat, gyapjúmentes, hosszúkás és fehér színű, az orrhát enyhén domború. Az ajkak finomak, az orrjárat pigmentáltsága kívánatos. Fülei közepesen nagyok, kissé előre állóak. A fejen és a lábakon fekete vagy barna pigmentáltság megengedett. Nyaka mérsékelten hosszú, jól illesztett főleg a kosoknál kifejezetten izmolt. Telt lapockák és combok jellemzik. A vállak szélessége kisebb, mint a faré. A hát egyenes, a törzs hosszú, dongás és mély, az ágyék széles, jól izmolt. Lábai középhosszúak, jól izmoltak.

A törzset és a hasat is színes és medullatartalmú gyapjúszálaktól mentes, down típusú fehér gyapjú fedi.

Törzskönyvbe kerülést kizáró okok:

  • törzskönyvbe kerülés feltételeinek nem teljesülése
  • általános küllemi és gyapjú hibák
  • szarvaltság
  • fejtetőre, fejre, arcra ránövő gyapjú

Törzskönyvbe kerülés feltételei

nőivar

hímivar

Életkor első elléskor, maximum (hó)

30

-

Korr. báránykori súlygyarapodás, minimum (g/nap)

300

360

Növendékkori súly, minimum (kg)

-

36

Testsúly éves korban, minimum (kg)

55

70

Bírálati pont

M

93