Távoli videó webcím

Tenyésztési cél

A fajta tisztavérben történő fenntartása, megőrizve a származási helye szerinti tenyésztési és termelési tulajdonságait. A fő tenyészcél a jó anyai tulajdonságok, a magas szaporaság, a kitűnő húsformák, magas súlygyarapodás fenntartása, javítása.

A fajta jellemzői

A fajta a holland Texel szigetről, kialakulásának helyéről kapta nevét. Korábban kizárólag Hollandiában tenyésztették, csak a múlt század közepétől terjedt el külföldön. Népszerűsége azóta még jobban emelkedett, amióta a texel fajta húsformáira kialakított S/EUROP minősítési rendszert az egész Unióban bevezették, hiszen ebből adódóan természetes, ha a texel vérségű juhok minősülnek a legkedvezőbben. Az eredeti holland fajta kistestű, de külföldön (Angliában, Németországban, stb) megnövelték a fajtát, Belgiumban kialakították a fajta dupla izmoltságú („culard”) változatát a beltex-et.
Kitűnő húsformákkal rendelkezik, az eleje és a hátulja egyaránt jól izmolt „négysonkás” típus. Báránykori súlygyarapodása magas, ugyanakkor jó anyai tulajdonságokkal rendelkezik, 1,5–1,7 a szaporasága, jó tejtermelés és báránynevelés jellemzi. Közepesen korán érő, szezonálisan ivarzó fajta. Kifejlett korban az anyák 60-80 kg, a kosok 90-120 kg súlyúak.

A fajta küllemi leírása

Közepes növésű, közép-nagytestű, erőteljes csontozatú húsfajta. A feje középhosszú, széles lapos koponyával, négyszögletes homlokkal. Mindkét nem szarvatlan. Fülei közepesen nagyok, oldalt elállók. Az orr, szem, száj és a nyálkahártya palaszürke vagy  fekete színű. Nyaka izmolt és középhosszú. Mellkasa széles, dongás, Mar széles, háta, felkarja és combja telt, igen jól izmolt. Gyapja fehér, kevéssé ívelt, fej és lábak fehér fedőszőrrel fedettek, gyapjúval nem benőttek.

Törzskönyvbe kerülést kizáró okok

  • törzskönyvbe kerülés feltételeinek nem teljesülése
  • általános küllemi hibák
  • szarvaltság
  • színes folt a gyapjúban

Törzskönyvbe kerülés feltételei:

nőivar

hímivar

Életkor első elléskor, maximum (hó):

30

-

Korr. báránykori súlygyarapodás, minimum (g/nap):

300

340

Növendékkori súly, minimum (kg)

-

36

Testsúly éves korban, minimum (kg):

45

60

Bírálati pont

M

93