Tenyésztési cél

A fajta tisztavérben történő fenntartása, megőrizve a származási helye szerinti tenyésztési és termelési tulajdonságait. A fő tenyészcél a magas súlygyarapodás, a szaporaság és a báránynevelő képesség fenntartása.

A fajta jellemzői

Jó legelőkészséggel rendelkező, élénk vérmérsékletű, egyhasznú fehér húsfajta. Jó anyai tulajdonságok, jó tejtermelés, 1,4-1,7 szaporaság jellemzi. A fajta rendelkezik a szezonon kívüli ivarzás hajlamával. Származási helyén az anyák 60 százaléka szeptember és november hónapok között ellik. A jerkék 10-12 hónapos kor között tenyésztésbe vehetők, de emellett a hosszú hasznos élettartam is megfigyelhető a fajtánál. Kiváló húsformák, magas báránykori súlygyarapodás jellemzi. Ideális hús-csont arányának köszönhetően magas a húskitermelése. Kifejlett korban az anyák 70-90 kg, a kosok 90-130 kg súlyúak.

A fajta küllemi leírása

Nagytestű, közepesen finom csontozatú fajta. A fej közepes, szarvatlan és kívánatos, hogy gyapjútól mentes legyen. Orrháta egyenes vagy enyhén domború. Fülei közepesek és oldalt vízszintesen vagy kissé felfelé állók. A nyak közepes hosszúságú, ránc nélküli, jól illesztett. A mellkas széles és mély. Törzse jól izmolt, hengeres és közepesen hosszú. A has félig vagy teljesen kopasz. Fara széles. A combok kívül-belül teltek és kitűnően izmoltak. Lábai középhosszúak, szabályos állásúak, lábtőtől illetve csánktól lefelé teljesen kopasz. A gyapjú színe fehér.

Törzskönyvbe kerülést kizáró okok

  • törzskönyvbe kerülés feltételeinek nem teljesülése
  • általános küllemi hibák
  • szarv vagy szarvkezdemény (kosok „K” minősítést kaphatnak)
  • színes folt a gyapjúban
  • arcra, lábakra ránövő gyapjú, fejtetőn összefüggő gyapjú (kosok „K” minősítést kaphatnak)

Törzskönyvbe kerülés feltételei:

nőivar

hímivar

Életkor első elléskor, maximum (hó):

30

-

Korr. báránykori súlygyarapodás, minimum (g/nap):

280

350

Növendékkori súly, minimum (kg)

-

36

Testsúly éves korban, minimum (kg):

45

65

Bírálati pont

M

93