Távoli videó webcím

Tenyésztési cél

A fajta tisztavérben történő fenntartása, megőrizve a származási helye szerinti tenyésztési és termelési tulajdonságait. A fő szelekciós szempont a szaporaság és a tejtermelés fenntartása, növelése. A fajta egyedeinek szelekciójához szükséges populációnagyság elérése, fenntartása.

A fajta jellemzői

A 19. században alakult ki Észak-Németország és a La Manche csatorna közötti, fűben gazdag tengerparti vidéken, 1892-től önálló fajta. 1926. óta termelés-ellenőrzés alatt van. A jó legelőt, párás éghajlatot, kiscsoportos tartást kedveli. Igényes fajta. Nálunk nehezen honosodik a száraz éghajlat, rossz legelő és nagycsoportos tartás miatt. Gyors fejlődésű, éves korra ellethető. Földünk legjobb tejtermelő juhfajtája. Németországban, a bárányok 4-8 hetes választása után 500-700 kg, jobb tenyészetekben 1200 kg tej ad 260 napos laktációban. Kiváló keresztezési partner a tejtermelés javítására, és más tejelő fajták nemesítésére, intenzív tejtermelő tenyészetek kialakítására. Szaporasága 2,2-2,5, 2-3 bárányát biztonsággal felneveli. Kifejlett korban az anyák 70-90 kg, a kosok 100-120 kg súlyúak.

A fajta küllemi leírása

Robosztus, nagy testű, tipikusan tejelő fajta. Élénk tekintetű, egyenes gyakrabban domború orrhátú, finom fejű, oldalt álló nagy, szinte áttetszően finom fülű. Mindkét ivar szarvatlan. Gyapjút csak a nyakon és a törzsön növeszt, az arci részen, lábakon és a hason ritkán nő gyapjú. A lábak hosszúak és vékonyak. A végtagok szikárak, izomszegények. A törzs és hát hosszú, a mellkas mély, általában lapos. A far aránylag rövid és széles. A farka kb. 30 cm hosszú, gyapjú helyett apró fedőszőrökkel fedett. A tőgy erősen fejlett és jó felfüggesztésű, arányos.

Színváltozatai

Fehér: a gyapjú és a fedőszőrrel fedett testrészek fehérek. E változatnál hibát jelentenek a testen és a gyapjúban található színes foltok.

Barna/Fekete: A gyapjú és a fedőszőrrel fedett testrészek sötétbarna vagy fekete színűek.

Törzskönyvbe kerülést kizáró okok

  • törzskönyvbe kerülés feltételeinek nem teljesülése
  • általános küllemi hibák
  • szarv vagy szarvkezdemény
  • gyapjúval fedett fej, láb, farok- rövid, kicsi fül

Törzskönyvbe kerülés feltételei

nőivar

hímivar

Életkor első elléskor, maximum (hó)

30

-

Korr. báránykori súlygyarapodás, minimum (g/nap)

250

300

Növendékkori súly, minimum (kg)

-

30

Testsúly éves korban, minimum (kg)

45

55

Tejtermelés 1. vagy 2. laktációban, minimum (kg)

150

-

Anyai tejtermelés 1. vagy 2. laktációban, minimum (kg)

-

300

Bírálati pont

M

93