Tenyésztési cél

A fajta tisztavérben történő fenntartása, megőrizve a származási helye szerinti tenyésztési és termelési tulajdonságait. A fő tenyészcél az aszezonalitás, a kiváló szaporaság és báránynevelő képesség megőrzése a magas súlygyarapodás fenntartása és javítása mellett.

A fajta jellemzői

Jó legelőkészséggel rendelkező egyhasznú fehér húsfajta. Aszezonálisan ivarzó fajta, jó anyai tulajdonságok, jó tejtermelés, 1,4 – 1,6 szaporaság jellemzi. A fajta nőivarú egyedei szezonon kívül is ellethetőek. A jerkék 10-12 hónapos kor között tenyésztésbe vehetők, ez megfelelő takarmányozás esetén nincs negatív hatással az életteljesítményre. Jó húsformák, magas napi báránykori súlygyarapodás jellemzi. Kifejlett korban az anyák 60-80 kg, a kosok 90-140 kg súlyúak.

A fajta küllemi leírása

Nagytestű, közepesen finom csontozatú fajta. A fej hosszúkás, a koponya jól fejlett, a homlok széles, mindkét ivarban szarvatlan. Az orrhát enyhén, a kosoknál kifejezetten domború, különösen a kosok esetében, a fülei nagyok, oldalt állók. A fejet finom fehér vagy halványsárga szőr borítja. A nyak ráncmentes. A gyapjú színe fehér, a könyökig, csánkig lehúzódhat, a has kopasz. A hát egyenes, a végtagok jól izmoltak. A lábak középhosszúak, szabályos állásúak.

Törzskönyvbe kerülést kizáró okok

  • törzskönyvbe kerülés feltételeinek nem teljesülése
  • általános küllemi hibák
  • szarv vagy szarvkezdemény (kosok „K” minősítést kaphatnak)
  • arcra, lábakra ránövő gyapjú

Törzskönyvbe kerülés feltételei:

nőivar

hímivar

Életkor első elléskor, maximum (hó):

30

-

Korr. báránykori súlygyarapodás, minimum (g/nap):

270

340

Növendékkori súly, minimum (kg)

-

36

Testsúly éves korban, minimum (kg):

45

65

Bírálati pont

M

93