Tenyésztési cél

A fajta tisztavérben történő fenntartása, megőrizve a származási helye szerinti tenyésztési és termelési tulajdonságait. A fő tenyészcél a jó anyai tulajdonságok, a magas szaporaság, a kitűnő húsformák, magas súlygyarapodás fenntartása, javítása. A fajta egyedeinek szelekciójához szükséges populációnagyság elérése, fenntartása.

A fajta jellemzői

A helyi populációt elsőként holland és flandriai fajták keresztezésével nemesítették a 17. században, majd a 19. században az angol southdown fajtával nemesítették tovább a fajtát, javítva a hústermelő képességét, de egyben megtartva a jó szaporaságát. Jelenleg 250.000 egyed él Franciaországban zömében az ország nyugati részen és a Massif Central régióban.

Erős szervezeti szilárdságú, a forró nyarakat és a hideg teleket egyaránt toleráló nagy hústermelő-képességű fajta, apai vonalként napi súlygyarapodást, a takarmányhasznosítást és a csontos-hús arányt javítja. Az eltérő technológiai körülményekhez kimondottan jól alkalmazkodó egyhasznú húsfajta. Az anyajuhok hajlamosak aszezonális ivarzásra. Szaporasága 1,7-1,9, könnyű ellés jellemzi, a báránynevelő képessége kiváló. Jó legelőkészségű, és az időjárásnak jól ellenálló fajta. A hó leeséséig képes a legelőn megélni és nem igényes a téli elhelyezésre. Kiváló húsformákkal rendelkezik. Kifejlett korban az anyajuhok súlya 60-80 kg, a kosoké 100-120 kg.

A fajta küllemi leírása

Közepes testű, közepesen finom csontozatú fajta. A fej zömök, a koponya jól fejlett, a homlok széles, mindkét ivarban szarvatlan. Az orrhát egyenes, rövid, a fülei közepesek, oldalt állók. A fejet finom világos vagy halványbarna szőr borítja. A nyak ráncmentes. A gyapjú színe fehér, világosbarna a körömig lehúzódhat, a has gyapjúval borított, bőre pigmentált, barna színű. A hát egyenes és közepesen hosszú, a végtagok jól izmoltak. A lábak közép hosszúak, dongás állásúak. Jellemző a mély szügy és a jól izmolt far mellett a jól izmolt lapocka.

Törzskönyvbe kerülés feltételei

  • törzskönyvbe kerülés paramétereinek nem teljesülése
  • általános küllemi hibák
  • szarv vagy szarvkezdemény (kosok „K” minősítést kaphatnak)

Törzskönyvbe kerülés feltételei:

nőivar

hímivar

Életkor első elléskor, maximum (hó)

30

-

Korr. báránykori súlygyarapodás, minimum (g/nap)

300

340

Növendékkori súly, minimum (kg)

 -

36

Testsúly éves korban, minimum (kg)

40

60

Bírálati pont

M

93