Tenyésztési cél

A fajta tulajdonságainak megőrzése, genetikai varianciájának fenntartása. Fő tenyészcél a szilárd szervezet és a nagy ellenállóképesség megtartása, a jó anyai tulajdonságok és tejtermelő-képesség megőrzése extenzív viszonyok között.

A fajta jellemzői

Erdélyben elsősorban Kovászna és Hargita megyében tenyésztett, de Magyarországon Kecskemét környékén is előforduló extenzív fajta. A cigája fajtacsoportba tartozik. Külön típust képvisel az ún. csóréhasú (kopaszhasú) változat.
Szaporasága 1,2-1,4, laktációs tejtermelése 80-150 kg között van. Kifejlett korban az anyák 55-70 kg, a kosok 80-100 kg súlyúak. A kosok nyírósúlya 4-5 kg, az anyáké 3-4 kg, 8-10 cm fürtmagassággal. A gyapjú finomsága 28-36 mikrométer.

A fajta küllemi leírása

Közepes testű juh. A fej középnagy, az anyák feje elég száraz, a kosoké aránylag szélesebb és durvább. Az orrhát az anyákon enyhén, a kosokon kifejezettebben domború. Az anyák szarvtalanok, vagy sarló alakú szarvat viselnek, a kosok egy része szarvatlan, másik részük erős, csigás (merinószerű) szarvat visel, szarvkezdemény előfordul. Az ajkak közepes finomságúak. A szemek nagyok sötétek és igen élénkek. A fülek közepesen hosszúak és vízszintesen hordottak vagy enyhén lelógók. A nyak közepesen izmolt és ráncmentes, a vállak jó kötésűek, a mar közepesen széles és izmolt. A hát és ágyék egyenes, aránylag hosszú és közepesen izmolt. A has a kosoknál hengeres, anyáknál terjedelmesebb. A far enyhén lejtős, közepes hosszúságú, szélességű, izmoltságú, sokszor csapott. A csontozat erőteljes. A tőgy jól fejlett. A végtagok a törzshosszhoz képest aránylag rövidek és mérsékelten izmoltak. A fej és lábak sárgásbarnák vagy világosbarnák, a körmök szürkék.
A száj nyálkahártyája és a nyelv palaszürke. A bunda fehér, fürtös szerkezetű, sárgásbarna tűzöttség előfordulhat. A bunda a fejet (a pofa kivételével), a nyakat és a törzset is fedi: lenyúlik a lábtőig, illetve a csánkig (gyakran azonban csak az alkar és az alcomb feléig), illetve ráterjed a hasaljra, de a has lehet kopasz is.

Törzskönyvbe kerülést kizáró okok

  • törzskönyvbe kerülés feltételeinek nem teljesítése
  • általános küllemi és gyapjúhibák (foltosság a bundában)
  • tarka fej és lábak
Törzskönyvbe kerülés feltételeinőivarhímivar
Életkor első elléskor, maximum (hó)36-
Korr. báránykori súlygyarapodás, minimum (g/nap)180240
Növendékkori súly, minimum (kg)-30
Testsúly éves korban, minimum (kg)3545
Bírálati pontM93