Tenyésztési cél

A fajta tisztavérben történő fenntartása, megőrizve a származási helye szerinti tenyésztési és termelési tulajdonságait. A fő tenyészcél a 270-300 napos laktációs időszakban 800 kg-os laktációs tejtermelés elérése kiegyenlített perzisztencia és a tej beltartalmi értékének javítása mellett, a szaporasági mutatók megőrzésével.

A fajta jellemzői

Kettős (tej-hús) hasznosítású fajta. Zaraibi (Egyiptom) és Jamnapari (India) fajtájú bakoknak angol tejhasznú kecskékkel történt keresztezésével alakították ki az anglo-núbiai fajtát. Jellemző rá a barátságos viselkedés és a kiegyensúlyozottság. Magas környezeti és takarmányozási igényei miatt tartása leginkább intenzív körülmények között javasolt. Tenyésztésbe vételi életkora 10-12 hónap. Átlagos ellésenkénti szaporulata: 1,7 – 2,2. Kifejlett korban a bakok átlagos testsúlya 90-110 kg, a marmagasság 90 cm. Az anyák átlagos testsúlya 60-65 kg, a marmagasság 70-75 cm, a törzshosszúság 70-80 cm. Átlagos tejtermelése 400-600 kg, 300 napos laktáció alatt elérheti az 1000 kg-ot, tejének zsírtartalma 4-5%, fehérjetartalma pedig a 3-4%-ot.

A fajta küllemi leírása

Küllemének fő meghatározója a hosszú láb, a nagy test, a lelógó, széles, az orrnál hosszabb fül, és a rövid szőrzet. A fej rövid, az orrcsont domború. Szakáll egyes egyedeken előfordulhat. Szarva széles, hátrafelé hajló, oldalirányú kanyarulat nélkül, de lehet szarvatlan. Színezetére jellemző a vörösesbarna vagy a fekete szín túlsúlya, de a legváltozatosabb színösszetételek fordulhatnak elő. A tőgy félgömb alakú, jól függesztett.

Törzskönyvbe kerülést kizáró okok

  • törzskönyvbe kerülés feltételeinek nem teljesülése
  • a fajta küllemi leírásának nem megfelelő tulajdonságok
  • általános, a termelést károsan befolyásoló küllemi hibák
  • tejcsatornával rendelkező fattyúbimbó megléte

Törzskönyvbe kerülés feltételei

nőivar

hímivar

Életkor első elléskor, maximum (hó)

32

-

Korrigált gidakori súlygyarapodás, minimum (g/nap)

150

180

Növendékkori súly, minimum (kg)

-

22

Testsúly éves korban, minimum (kg)

30

40

Tejtermelés 1. vagy 2. laktációban, minimum (kg)

300

-

Anyai tejtermelés 1. vagy 2. laktációban, minimum (kg)

-

400

Bírálati pont

M

93