Teklovics Ákos

Nyomtatóbarát változat

Gazdaság

Teklovics Ákos

Teklovics család juhászata

Család régóta foglalkozik állattartással ezen belül juh és kecske tartásával és tenyésztésével.  Kecskéből búr fajtájú tenyészállatokat tartanak. Juhból Ile de France-t, illetve BMC fajtájú tenyészállatokat. Az elmúlt években aktív és rendszeres résztvevői voltak a mezőgazdasági kiállításoknak, ahol jó eredményt értek el a kiállított egyedek.  

A gazdaság Baranya megyében a Zselic lábánál található. A központi major több mint 100 éves múltra tekint vissza, az égetett téglából készült épületek visszahozzák a régmúlt idők hangulatát. A gazdaság kialakításánál elsődleges szempont volt, hogy a legelők a telepről közvetlen megközelíthetők legyenek.  A terület földrajzi adottságai lehetővé tették, hogy mára egy több száz hektáros villanypásztorral határolt legelőkert rendszert alakítsanak ki. A kerítések segítenek, hogy az állatokat az év nagy részében a legelőn tartsák, szükség szerinti széna kiegészítéssel, pásztor alkalmazása nélkül. Ennek több előnye is van. Az egyik, hogy az állatok legeltetésére szinte lehetetlen megbízható munkaerőt találni, illetve szükség sincs rá, a villanypásztor létesítése hosszú távon gazdaságossá válik. Az épített kerítés további előnye, hogy az állatok igényük szerint legelhetnek és védelmet nyújt a kóbor kutya és a sakál kártétele ellen.

A kialakított válogatófolyosó és a beleépített léptető fontos a munkához és az állatok egészségének megőrzéséhez. A téli kiegészítő takarmányozás során nagy előnyt jelentenek a körbála etetők, mivel nem kell naponta tölteni és az állatok sem tudják letaposni a szénát. A gazdaság teljes takarmányszükségletét saját maguk állítják elő, így biztosak lehetnek benne, hogy az állatok kifogástalan minőségű takarmányt fogyasztanak egész évben. Az évek óta jól bevált bálatakaró védi a szénát az időjárástól. A közeljövőben tervezik hogy minden legelőkert saját napelemes kutat kap. Ezekre a beruházásokra azért van szükség, hogy a jószágok tartásának költsége alacsonyabb legyen, valamint munkaidő szabadul fel.

A gazdaság állatállományához tartozik egy 900 db anyajuhból álló árutermelő állomány is, mely szaporulatának nagy részét vágóbárányként értékesítik. A legszebb jerkéket minden évben kiválogatják és megtartják a kiöregedett anyajuhok pótlására. A nyáj évente egyszer ellik. Nagy figyelmet fordítanak az ikerellés növelésére, átlagosan 1,4-1,5 bárányt választanak anyánként. Fontos a jó minőségű nyalósó biztosítása is, ami mindig előttük van.

A korábban, sok évig elhanyagolt bokros legelők kitisztításához szükség volt egy kecskeállomány beszerzésére. A kecskék az évek alatt nagyban hozzájárultak a legelők mai kultúrállapotának kialakításához. A kétkedőknek szívesen bemutatják a kecske ilyen irányú hasznos tevékenységét. További hasznot hoz, hogy saját gidáik után felnevelik az arra szoruló bárányokat is. A major állatállományát színesíti a magyar parlagi szamár ménes, amely régen hozzátartozott a juhászat mindennapjaihoz. A juhtartás elengedhetetlen kelléke a pásztorkutya melyből mudi fajtát tartanak és tenyésztenek. Kutyák mindegyike juhok mellett aktívan dolgozik. 

A gazdaság az elmúlt években több szakdolgozatnak adott témát és segítette azok elkészülését. Jelenleg is több oktatási intézménnyel állnak kapcsolatban, hogy diákjaik az idelátogatások során szakmai tapasztalatot szerezzenek.

Állatállomány

Tenyésztett fajták: 

Díjak, elismerések

Juh bemutató mintatelep. ( 2017 )

Elérhetőségek

Cím: 
7936 Szentlászló, Kisszentlászló major 1.
Telefon: 
73/354-113; 70/555-1059
Honlap: 
Email: 
A térkép megtekintéséhez Javascript szükséges.