Zöldséggel tűzdelt báránycomb

Hozzávalók 6 fő részére:

  • 2 kg bárányhús (1 db báránycomb)
  • házi ételízesítő ízlés szerint
  • 3 közepes db sárgarépa
  • 2 közepes db fehérrépa
  • 1 közepes db karalábé
  • 3 közepes db vöröshagyma
  • 1 közepes fej fokhagyma
  • 2 teáskanál só
  • 0.5 db szerecsendió
  • 1 kávéskanál őrölt fekete bors
  • 1 kávéskanál sáfrányos szeklice
  • 2 szál friss rozmaring
  • 1.5 dl napraforgó olaj
  • 1.5 dl víz
Elkészítés

A zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk, és kisujjnyi hasábokra vágjuk. A vöröshagymát negyedeljük, a fokhagymagerezdeket felezzük.

A szerecsendiót lereszeljük. Összeállítjuk a fűszerkeveréket: só, bors, szerecsendió, sáfrányos szeklice.

A húst megmossuk. Hegyes, éles késsel kis „zsebeket” vágunk bele. Ez a művelet hasonló a tűzdeléshez, de nagyobb lyukak kellenek. A zsebeket beszórjuk a fűszerkeverékkel, és beleteszünk egy darab répát, egy darab karalábét, egy darab petrezselyemgyökeret és egy fél gerezd fokhagymát. A báránycombra kb. 8-10 ilyen kis zsebet kell készíteni összesen a két oldalára, ügyelve arra, hogy a csont mellett is legyen oldalanként legalább 2. Ezután az egész combot beszórjuk a maradék fűszerkeverékkel. Így pihentetjük a hűtőben legalább fél órát, de lehet akár egy éjjel is.

A tepsit kibéleljük sütőpapírral, beleöntjük az olajat és 1,5 dl vizet, beletesszük a húst, mellérakjuk az ágacska rozmaringot, és duplán lefóliázzuk. Még jobb, ha cserépedényben sütjük vagy olyan tepsiben, aminek van fedője. Kis lángon, a sütő alsó részén 50 percet pároljuk, majd kivesszük a sütőből, és megfordítjuk a húst. Ha nagyon elpárolgott a víz, akkor pótoljuk, de már csak 1 dl-rel. További 30 percet pároljuk. Ezután ellenőrizzük a hús puhaságát, főleg a csont mellett, és megint megfordítjuk. Ha puhának találjuk, akkor köré rakjuk a maradék zöldségeket és a negyedelt vöröshagymát, tovább sütjük fólia nélkül. Ellenőrizzük, hogy alul és felül is pirosodjon, az utolsó 10 percben hozzáadjuk a fokhagymagerezdeket. Ha nagyon elpárolog a víz és zsírjára sült, akkor még fél dl vízzel kell pótolni , hogy egy kicsit szaftos legyen.

Petrezselymes burgonyával és a vele sült zöldségekkel lehet tálalni.