Zöldfűszeres bárányrilette

Hozzávalók 4 személyre:

  • 50 dkg báránylapocka
  • őrölt színes bors
  • kb. 50 dkg zsír (a konfitáláshoz)
  • 1 szál friss rozmaring
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 fej fokhagyma a konfitáláshoz+3 gerezd az ízesítéshez
  • 3 db babérlevél
  • 1,5 dl száraz fehérbor
  • 1 kis csokor snidling
Elkészítés

A húst megmossuk, enyhén sózzuk, majd tepsibe tesszük, és felöntjük a felmelegített zsírral. (Fontos, hogy olyan tepsit használjunk, amiben a zsír ellepi a húst, különben kiszárad sütés közben.)

A zsírba tesszük a rozmaringot, a tisztított, felezett vöröshagymát, a gerezdekre szedett fokhagymafejet és a babérlevelet. 90 fokos sütőben 2-2,5 órán keresztül sütjük, konfitáljuk.

Kivesszük a húst, majd leszűrjük a zsírt, kihűtjük. A húst szálaira szedjük, a leszűrt zsír negyedét egy serpenyőben felmelegítjük, majd rászórjuk a húst, ráöntjük a bort, és kb. fél óráig szép lassan pároljuk.
Lezárjuk a gázt, majd fűszerezzük a finomra vágott 3 gerezd fokhagymával, őrölt színes borssal és az apróra vágott snidlinggel. Hűtőbe tesszük néhány órára, hidegen evőkanállal megformázva tálaljuk. Friss kenyeret, pirítóst kínálunk mellé.

(Nők Lapja Konyha 2014. április)