Vörösboros báránycsülök

Hozzávalók (4 személyre):

  • 4 db báránycsülök
  • 25 dkg vegyes leveszöldség
  • 1 fejvöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1-2 ek olaj
  • 1 evőkanál sűrített paradicsom
  • 2,5 dl vörösbor
  • 1 ág friss rozmaring
  • 2 dl bárány-, vagy marhaleves
  • frissen őrölt bors
Elkészítés

A csülkökről levágjuk a felesleges zsírt, hártyát. A leveszöldséget felaprítsuk, a hagymát és fokhagymákat meghámozzuk. A csülköket sózzuk és borsozzuk, majd forró olajon minden oldalról átsütjük (sütés előtt átkötözhetjük konyhai kötöző zsinórral, így szebben megtartja a formáját a párolási idő alatt). A visszamaradt zsiradékon átpirítjuk a zöldségeket és a hagymát. Hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, ezzel is átpirítjuk rövid ideig, majd felöntjük a borral és az alaplevessel. Felforraljuk. Hozzáadjuk az egész fokhagymákat, rozmaringot, majd ráhelyezzük a csülköket. Lefedve 140 fokos sütőben kb. 3 órát sütjük. A sütési idő felénél a csülköket egyszer átforgatjuk. Ha a hús elkészült (azaz omlósan puha) óvatosan kiemeljük a csülköket a szaftból, melegen tartjuk. 

A keletkezett zöldséges szaftot szitán átnyomjuk, szükség szerint forralással még redukáljuk (forraljuk el a levét). Igény szerint ízesítjük még sóval és borssal. Párolt petrezselymes bulgurral (tört búza) körítjük.