![Török pizza bárányhússal (lahmacun)](/sites/default/files/styles/full_width/public/media/images/torok-pizza-baranyhussal-lahmacun.jpg?itok=69a-8DI_)
Hozzávalók a tetejére:
- 1 evőkanál olívaolaj,
- 1 evőkanál vaj,
- 1 fej hagyma felaprítva,
- 1 gerezd fokhagyma,
- 30 dkg darált bárányhús,
- 2 evőkanál paradicsompüré,
- 1 evőkanál cukor,
- 1 chili paprika felaprítva,
- 1 kiskanál szárított menta,
- 1 csokor petrezselyem felaprítva,
- 1 citrom,
- só,
- bors
A tésztához:
- 1 kiskanál szárított élesztő,
- 1 kiskanál cukor,
- 2/3 bögre langyos víz,
- 3 bögre liszt,
- 1/2 kiskanál só,
- pár csepp olaj
Az élesztőt és a cukrot elkeverjük a langyos víz felében, 15 perc alatt felfuttatjuk. A lisztet tálba szitáljuk, majd a sóval, a felfutott élesztővel és a maradék langyos vízzel bedagasztjuk, a tetejét pár csepp olajjal megkenjük, és letakarva, langyos helyen 1 órát kelesztjük.
Az olaj és a vaj keverékén megdinszteljük a hagymát és a fokhagymát. Egy tálban összedolgozzuk a bárányhúst a dinsztelt hagymával, a paradicsompürével, pici cukorral, a chilivel és a mentával, sózzuk, borsozzuk. A sütőt előmelegítjük 190 °C-ra. A tésztát lisztezett felületre borítjuk, kicsit átgyúrjuk, majd 4 részre osztjuk. Ovális lapokká nyújtjuk, olajozott tepsire tesszük, egyenletesen elosztjuk rajtuk a bárányhúsos keveréket, a széleket kissé visszahajtjuk. Kb. 20 perc alatt megsütjük, majd tálaláskor megszórjuk petrezselyemmel, meglocsoljuk friss citromlével.
A recepteket lektorálta és az ételeket készítette Liptai Zoltán mesterszakács.