Török pizza bárányhússal (lahmacun)

Hozzávalók a tetejére:

  • 1 evőkanál olívaolaj,
  • 1 evőkanál vaj,
  • 1 fej hagyma felaprítva,
  • 1 gerezd fokhagyma,
  • 30 dkg darált bárányhús,
  • 2 evőkanál paradicsompüré,
  • 1 evőkanál cukor,
  • 1 chili paprika felaprítva,
  • 1 kiskanál szárított menta,
  • 1 csokor petrezselyem felaprítva,
  • 1 citrom,
  • só,
  • bors

A tésztához:

  • 1 kiskanál szárított élesztő,
  • 1 kiskanál cukor,
  • 2/3 bögre langyos víz,
  • 3 bögre liszt,
  • 1/2 kiskanál só,
  • pár csepp olaj
Elkészítés

Az élesztőt és a cukrot elkeverjük a langyos víz felében, 15 perc alatt felfuttatjuk. A lisztet tálba szitáljuk, majd a sóval, a felfutott élesztővel és a maradék langyos vízzel bedagasztjuk, a tetejét pár csepp olajjal megkenjük, és letakarva, langyos helyen 1 órát kelesztjük.

Az olaj és a vaj keverékén megdinszteljük a hagymát és a fokhagymát. Egy tálban összedolgozzuk a bárányhúst a dinsztelt hagymával, a paradicsompürével, pici cukorral, a chilivel és a mentával, sózzuk, borsozzuk. A sütőt előmelegítjük 190 °C-ra. A tésztát lisztezett felületre borítjuk, kicsit átgyúrjuk, majd 4 részre osztjuk. Ovális lapokká nyújtjuk, olajozott tepsire tesszük, egyenletesen elosztjuk rajtuk a bárányhúsos keveréket, a széleket kissé visszahajtjuk. Kb. 20 perc alatt megsütjük, majd tálaláskor megszórjuk petrezselyemmel, meglocsoljuk friss citromlével.

A recepteket lektorálta és az ételeket készítette Liptai Zoltán mesterszakács.