Tormás bárányragu zöldségekkel

Hozzávalók 4 személyre:

  • 80 dkg báránylapocka,
  • 1 nagyobb vöröshagyma,
  • 4-5 gerezd fokhagyma,
  • 4-5 evőkanál frissen, reszelt vagy ecetes torma,
  • 2 evőkanál olívaolaj,
  • 5 dkg vaj,
  • 2 dl fehérbor (Egri csillag)
  • 5 szem borókabogyó,
  • só,
  • frissen őrölt bors,
  • 2 dl tejszín,
  • petrezselyemzöld

A zöldségkörethez:

  • 20 dkg zöldborsó,
  • 2-3 szál sárgarépa,
  • 1 kisebb zellergumó,
  • 2-3 evőkanál olívaolaj,
  • só,
  • cukor,
  • frissen őrölt bors,
  • kakukkfű
Elkészítés

A báránylapockát 4 cm-es kockákra vágjuk. A felaprított vöröshagymát az olívaolajon és a vajon üvegesre sütjük, hozzáadjuk a húst, a borókabogyót, a zúzott fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, és lefedve addig pároljuk, amíg el nem fő a leve. Felöntjük a fehérborral és kevés vízzel. Félig lefedve, közepes tűzön teljesen megpuhítjuk. Hozzáadjuk a tormát, összeforraljuk, a tejszínnel dúsítjuk, és lassú tűzön további 10 percig főzzük. A körethez a megtisztított gyökérzöldséget csíkokra vágjuk, az olívaolajon pirítani kezdjük. Kevés cukrot szórunk rá, sózzuk, borsozzuk, és kb. 1 dl vizet öntünk alá. Addig kevergetjük, amíg el nem fő a leve, majd hozzáadjuk a zöldborsót, megszórjuk kakukkfűvel, és 10 percig pároljuk. A tormás bárányragut a párolt zöldségekre szedve tálaljuk, és megszórjuk aprított petrezselyemzölddel.

A recepteket lektorálta és az ételeket készítette Liptai Zoltán mesterszakács.