![Tormás bárányragu zöldségekkel](/sites/default/files/styles/full_width/public/media/images/tormas-baranyragu-zoldsegekkel.jpg?itok=1Sn7RSZt)
Hozzávalók 4 személyre:
- 80 dkg báránylapocka,
- 1 nagyobb vöröshagyma,
- 4-5 gerezd fokhagyma,
- 4-5 evőkanál frissen, reszelt vagy ecetes torma,
- 2 evőkanál olívaolaj,
- 5 dkg vaj,
- 2 dl fehérbor (Egri csillag)
- 5 szem borókabogyó,
- só,
- frissen őrölt bors,
- 2 dl tejszín,
- petrezselyemzöld
A zöldségkörethez:
- 20 dkg zöldborsó,
- 2-3 szál sárgarépa,
- 1 kisebb zellergumó,
- 2-3 evőkanál olívaolaj,
- só,
- cukor,
- frissen őrölt bors,
- kakukkfű
A báránylapockát 4 cm-es kockákra vágjuk. A felaprított vöröshagymát az olívaolajon és a vajon üvegesre sütjük, hozzáadjuk a húst, a borókabogyót, a zúzott fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, és lefedve addig pároljuk, amíg el nem fő a leve. Felöntjük a fehérborral és kevés vízzel. Félig lefedve, közepes tűzön teljesen megpuhítjuk. Hozzáadjuk a tormát, összeforraljuk, a tejszínnel dúsítjuk, és lassú tűzön további 10 percig főzzük. A körethez a megtisztított gyökérzöldséget csíkokra vágjuk, az olívaolajon pirítani kezdjük. Kevés cukrot szórunk rá, sózzuk, borsozzuk, és kb. 1 dl vizet öntünk alá. Addig kevergetjük, amíg el nem fő a leve, majd hozzáadjuk a zöldborsót, megszórjuk kakukkfűvel, és 10 percig pároljuk. A tormás bárányragut a párolt zöldségekre szedve tálaljuk, és megszórjuk aprított petrezselyemzölddel.
A recepteket lektorálta és az ételeket készítette Liptai Zoltán mesterszakács.