Tepsis báránycsülök zöld fűszeres burgonyagombóccal

Hozzávalók:

  • 4-8 báránycsülök
  • 2 vöröshagyma
  • 2 paradicsom
  • 2 zöldpaprika
  • 1 kis fej fokhagyma
  • 1,5 dl víz
  • 15 dkg libazsír
  • 1 csokor friss bazsalikom
  • 40 dkg koktélparadicsom
  • olívaolaj

A gombóchoz:

  • 50 dkg főtt burgonya
  • Kb. 30 dkg liszt
  • 1 tojás
  • 1 ek libazsír
  • 1 csokor petrezselyemzöldje
  • 1 tálca zsázsa
  • 5-10 dkg vaj
Elkészítés

Bedörzsöljük a húsdarabokat sóval és az összemorzsolt bazsalikomlevelekkel. Egy tepsibe rakjuk a szükség szerint megtisztított, cikkekre vágott vöröshagymát, paradicsomot, paprikát. Egy sorban ráfektetjük a befűszerezett húst. Mellédobjuk a félbevágott fokhagymafejet is. Ráöntjük a megolvasztott libazsírt, valamint a vizet, alufóliával lefedjük és 160 °C-os sütőbe toljuk. Bő órán át pároljuk. Ha megpuhult, levesszük róla a takarást. Felemeljük a sütő hőmérsékletét 200 °C-ra, és körülbelül 10 perc alatt megpirítjuk a tetejét.

A főtt burgonyát még forrón áttörjük. Ha lehűlt, hozzákeverjük a tojást, a libazsírt, nagy csipet sót, majd annyi liszttel összegyúrjuk, amennyit felvesz. Kis diónyi gombócokat gyúrunk belőle (főzés közben nőni fognak). Sós vizet forralunk, és a gyöngyöző vízben kifőzzük a gombócokat. Egy serpenyőben a felforrósított vajon megfuttatjuk a felaprított petrezselyem zöldjét és a zsázsát, rászedjük a gombócokat, átforgatjuk. Egy másik serpenyőben kevés olívaolajat forrósítunk, és nagyon rövid ideig sütjük benne a koktélparadicsomokat, épp hogy csak kicsit megrogyjon a héjuk, de még nyersek maradjanak.

Trükk:

Ha van időnk, akkor be is pácolhatjuk a húst. Forraljunk vizet a kedvenc fűszereinkkel (oregánó, fokhagyma, kakukkfű, borókabogyó stb.), majd, ha kihűlt, tegyük bele a csülköt ez éjszakára.