
Hozzávalók:
- 4-8 báránycsülök
- 2 vöröshagyma
- 2 paradicsom
- 2 zöldpaprika
- 1 kis fej fokhagyma
- 1,5 dl víz
- 15 dkg libazsír
- 1 csokor friss bazsalikom
- 40 dkg koktélparadicsom
- olívaolaj
- só
A gombóchoz:
- 50 dkg főtt burgonya
- Kb. 30 dkg liszt
- 1 tojás
- 1 ek libazsír
- 1 csokor petrezselyemzöldje
- 1 tálca zsázsa
- 5-10 dkg vaj
- só
Bedörzsöljük a húsdarabokat sóval és az összemorzsolt bazsalikomlevelekkel. Egy tepsibe rakjuk a szükség szerint megtisztított, cikkekre vágott vöröshagymát, paradicsomot, paprikát. Egy sorban ráfektetjük a befűszerezett húst. Mellédobjuk a félbevágott fokhagymafejet is. Ráöntjük a megolvasztott libazsírt, valamint a vizet, alufóliával lefedjük és 160 °C-os sütőbe toljuk. Bő órán át pároljuk. Ha megpuhult, levesszük róla a takarást. Felemeljük a sütő hőmérsékletét 200 °C-ra, és körülbelül 10 perc alatt megpirítjuk a tetejét.
A főtt burgonyát még forrón áttörjük. Ha lehűlt, hozzákeverjük a tojást, a libazsírt, nagy csipet sót, majd annyi liszttel összegyúrjuk, amennyit felvesz. Kis diónyi gombócokat gyúrunk belőle (főzés közben nőni fognak). Sós vizet forralunk, és a gyöngyöző vízben kifőzzük a gombócokat. Egy serpenyőben a felforrósított vajon megfuttatjuk a felaprított petrezselyem zöldjét és a zsázsát, rászedjük a gombócokat, átforgatjuk. Egy másik serpenyőben kevés olívaolajat forrósítunk, és nagyon rövid ideig sütjük benne a koktélparadicsomokat, épp hogy csak kicsit megrogyjon a héjuk, de még nyersek maradjanak.
Trükk:
Ha van időnk, akkor be is pácolhatjuk a húst. Forraljunk vizet a kedvenc fűszereinkkel (oregánó, fokhagyma, kakukkfű, borókabogyó stb.), majd, ha kihűlt, tegyük bele a csülköt ez éjszakára.