
Hozzávalók:
- Kb. 40 dkg báránycomb
- 1 fiatal bárány szíve
- 3-4 ek vaj
- 4-5 nagy vöröshagyma
- 1 csokor friss kapor
- só
- bors
- fél citrom
- 1 tk pirospaprika
- 6 ek rizs
Habaráshoz:
- 1 tojássárgája
- 1 citrom
- 1 ek liszt
- 2-3 ek tejföl
- olaj
A bárányszívet megmossuk, lecsepegtetjük, sózzuk, borsozzuk, majd egy fél citrommal bedörzsöljük. Felöntjük 1-1,5 liter vízzel, feltesszük főni, s mikor forrni kezd, a tetején képződő habot lekanalazzuk. Ezután kis lángon főzzük tovább. Közben megmossuk, lecsepegtetjük a húst, és apró kockákra vágjuk. A meghámozott, felkockázott hagymát a vajon puhára pároljuk, a pirospaprikát hozzákeverjük, majd beletesszük az apróra vágott húst, a borsot és a kaprot, állandó keverés mellett néhány percig együtt pároljuk. Ekkor öntjük rá a húslét a szívvel együtt, és kis lángon 35-40 percig főzzük. Tálalás előtt 15-20 perccel beletesszük a rizst. Ha megfőtt, levesszük a tűzről, kivesszük a szívet, vékony csíkokra vágjuk. Elkészítjük a citromos-tojásos habarást: kevés lisztet világosra pirítunk, majd a citrom kifacsart levéből, a tejfölből, valamint a tojássárgájából masszát készítünk, és a levest besűrítjük vele. Végül beletesszük a csíkokra vágott szívet is, és azonnal, nagyon forrón tálaljuk. Díszíthető citromkarikával és kaporral. A saját levében főtt rizs levesbetétként isteni ízt ad neki.