Tejfölös-kapros bárányleves

Hozzávalók:

  • Kb. 40 dkg báránycomb
  • 1 fiatal bárány szíve
  • 3-4 ek vaj
  • 4-5 nagy vöröshagyma
  • 1 csokor friss kapor
  • bors
  • fél citrom
  • 1 tk pirospaprika
  • 6 ek rizs

Habaráshoz:

  • 1 tojássárgája
  • 1 citrom
  • 1 ek liszt
  • 2-3 ek tejföl
  • olaj
Elkészítés

A bárányszívet megmossuk, lecsepegtetjük, sózzuk, borsozzuk, majd egy fél citrommal bedörzsöljük. Felöntjük 1-1,5 liter vízzel, feltesszük főni, s mikor forrni kezd, a tetején képződő habot lekanalazzuk. Ezután kis lángon főzzük tovább. Közben megmossuk, lecsepegtetjük a húst, és apró kockákra vágjuk. A meghámozott, felkockázott hagymát a vajon puhára pároljuk, a pirospaprikát hozzákeverjük, majd beletesszük az apróra vágott húst, a borsot és a kaprot, állandó keverés mellett néhány percig együtt pároljuk. Ekkor öntjük rá a húslét a szívvel együtt, és kis lángon 35-40 percig főzzük. Tálalás előtt 15-20 perccel beletesszük a rizst. Ha megfőtt, levesszük a tűzről, kivesszük a szívet, vékony csíkokra vágjuk. Elkészítjük a citromos-tojásos habarást: kevés lisztet világosra pirítunk, majd a citrom kifacsart levéből, a tejfölből, valamint a tojássárgájából masszát készítünk, és a levest besűrítjük vele. Végül beletesszük a csíkokra vágott szívet is, és azonnal, nagyon forrón tálaljuk. Díszíthető citromkarikával és kaporral. A saját levében főtt rizs levesbetétként isteni ízt ad neki.