
Hozzávalók 4 személyre:
- 50 dkg birkahús
- 2-3 evőkanál olaj
- 2-3 evőkanál libazsír
- 1 fej vöröshagyma
- 10 szál petrezselyem zöldje
- 20 dkg juhsajt
- 2-3 evőkanál morzsa
- 2 dl tejföl
- só, borsmenta, majoránna
2 tojásból laska:
- 20 dkg liszt
- 2 tojás
- langyos tej
Az apróra vagdalt birkahúst kevés olajban, aprított zöldpetrezselyemmel és vöröshagymával megpároljuk. A kifőtt laskát forró libazsírban megforgatjuk, összekeverjük a reszelt juhsajttal, majd a zsírral kikent, morzsával meghintett lábasba egy sort lerakunk.
A tetejére rakjuk a hús egy részét, sózzuk, meghintjük kevés majoránnával és finomra vágott borsmentával, majd ismét tésztát rétegezünk és így tovább. Végül ráöntjük a tejfölt, és sütőben átpirítjuk.
Megjegyzés: Igen népszerű és elterjedt erdélyi étel lévén természetesen sok variációja alakult ki. Van, aki olaj helyett vajat, vagy kisült szalonnazsírt használ, és a hússal együtt forgatja a szalonnabőrt is. Morzsa helyett félig megfőtt kukoricadara is kerülhet bele, nem is szólva arról, hogy hallani gyömbérrel és kaporral, vagy akár babérlevéllel készült birkarakottról is.
Laska: 20 dkg lisztet, 2 tojást annyi langyos tejjel gyúrunk össze, hogy kemény tésztát kapjunk, majd nyújtsuk ki vékonyra és vágjuk fel vékony laskára. Kevés levesben főzzük ki.