Szombatos rakott birka

Hozzávalók 4 személyre:

  • 50 dkg birkahús
  • 2-3 evőkanál olaj
  • 2-3 evőkanál libazsír
  • 1 fej vöröshagyma
  • 10 szál petrezselyem zöldje
  • 20 dkg juhsajt
  • 2-3 evőkanál morzsa
  • 2 dl tejföl
  • só, borsmenta, majoránna

2 tojásból laska:

  • 20 dkg liszt
  • 2 tojás
  • langyos tej
Elkészítés

Az apróra vagdalt birkahúst kevés olajban, aprított zöldpetrezselyemmel és vöröshagymával megpároljuk. A kifőtt laskát forró libazsírban megforgatjuk, összekeverjük a reszelt juhsajttal, majd a zsírral kikent, morzsával meghintett lábasba egy sort lerakunk.

A tetejére rakjuk a hús egy részét, sózzuk, meghintjük kevés majoránnával és finomra vágott borsmentával, majd ismét tésztát rétegezünk és így tovább. Végül ráöntjük a tejfölt, és sütőben átpirítjuk.

Megjegyzés: Igen népszerű és elterjedt erdélyi étel lévén természetesen sok variációja alakult ki. Van, aki olaj helyett vajat, vagy kisült szalonnazsírt használ, és a hússal együtt forgatja a szalonnabőrt is. Morzsa helyett félig megfőtt kukoricadara is kerülhet bele, nem is szólva arról, hogy hallani gyömbérrel és kaporral, vagy akár babérlevéllel készült birkarakottról is.

Laska: 20 dkg lisztet, 2 tojást annyi langyos tejjel gyúrunk össze, hogy kemény tésztát kapjunk, majd nyújtsuk ki vékonyra és vágjuk fel vékony laskára. Kevés levesben főzzük ki.