sült báránycomb paradicsomos mártással

Hozzávalók:

  • 1-1,5 kg bárányhús
  • 5dkg zsír vagy vaj
  • 20 dkg füstölt szalonna
  • 10 dkg csíkokra vágott főtt sonka
  • 3-4 dkg. só
  • 2 evőkanál paradicsompüré
  • 1 kiskanál bors
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 dl vörösbor
  • 1 kiskanál pirospaprika
  • 0,5 dl tejföl
  • csapott evőkanál cukor
Elkészítés

A báránycombot kicsontozzuk és vékony zsineggel átkötözzük. Megtűzdeljük a főtt sonkaszeletekkel és a csíkokra vágott füstölt szalonna felével. Megsózzuk, megborsozzuk. A maradék füstölt szalonnát felaprítjuk, kiolvasztjuk és zsírjával a combot meglocsoljuk. Előmelegített sütőbe, kisebb tepsibe tesszük, alufóliával  letakarjuk, időnként óvatosan leemelve a fóliát, saját zsírjával meglocsoljuk. Közepes sütési hőmérsékleten a comb nagyságától függően kb. egy órán keresztül sütjük. Közben a bort a pirospaprikát és a tejfölt összekeverjük és kenőtollal vagy ecsettel pirosodó húst többször megkenjük. A paradicsompürét a zsíron vagy vajon megpirítjuk, elkeverjük a liszttel és 2-3 dl vízzel felengedjük. Enyhén megcukrozzuk, felforraljuk. Amikor mélyvörösre megsült a comb, kivesszük a zsineget levágjuk róla. Majd a pecsenyét felszeleteljük és a mártást ráöntjük.