Savanyú bárány belsőség leves
Hozzávalók 6 személyre

3 db bárány nyelv

3 db bárány szív

50 dkg báránytüdő,

2 fej vöröshagyma

5 dkg sertészsír

6 db babérlevél

só, bors

2 db sárgarépa

2 db petrezselyemgyökér

1 db paszternákgyökér

¼ zellergumó

2 db közepes nagyságú burgonya

25 dkg csiperkegomba

1csokor petrezselyemzöld

2 evőkanál liszt+kevés zsíradék rántásnak

1 kispohár 20%-os tejföl, vagy 2 dl főzőtejszín,

3-4 evőkanál tárkonyecet

1,5-2 liter húsleveslé /az abalé is felhasználható

Elkészítés

A belsőségeket 2 liter vízben 1 fej vöröshagymával, 2 db babérlevéllel, 1 teáskanálnyi sóval előfőzzük. (kb. 1- 1,5 óra)

A nyelveket, ha kihűltek megtisztítjuk, vékonyan lehámozzuk!

Az összes belsőséget 2 x 2 cm-es kockákra vágjuk.

A sertészsíron az egyik fej apróra vágott vöröshagymát üvegesre párolunk kevés sóval fedő alatt, majd beletesszük a felkockázott belsőségeket, a megtisztított 1 cm-es kockákra vágott zöldségeket, 4 db babérlevelet, 1 mokkáskanál borsot és kb. 15 percig pároljuk. Ezek után hozzáadjuk a felkockázott burgonyát, a szeletekre vágott gombát, és fedő alatt 5-10 percig pároljuk. Ezután az előmelegített húslevest ráöntjük, tetejére a csokor petrezselyemzölddel. Összefőzzük lassú tűzön (kb. 30 perc), közben kevés zsiradékon 2 evőkanál lisztből világos rántást készítünk. Simára keverjük a pohár tejföllel, vagy a tejszínnel. Hideg vízzel hígítjuk, és a fövő levesbe csorgatjuk keverés közben. Pár percig összefőzzük. Ízlés szerint 3-4 evőkanál tárkonyecetet adunk hozzá, majd pihentetjük, hogy az ízek összeérjenek.

Jó étvágyat kíván: Kádasné Márton Judit