3 db bárány nyelv
3 db bárány szív
50 dkg báránytüdő,
2 fej vöröshagyma
5 dkg sertészsír
6 db babérlevél
só, bors
2 db sárgarépa
2 db petrezselyemgyökér
1 db paszternákgyökér
¼ zellergumó
2 db közepes nagyságú burgonya
25 dkg csiperkegomba
1csokor petrezselyemzöld
2 evőkanál liszt+kevés zsíradék rántásnak
1 kispohár 20%-os tejföl, vagy 2 dl főzőtejszín,
3-4 evőkanál tárkonyecet
1,5-2 liter húsleveslé /az abalé is felhasználható
A belsőségeket 2 liter vízben 1 fej vöröshagymával, 2 db babérlevéllel, 1 teáskanálnyi sóval előfőzzük. (kb. 1- 1,5 óra)
A nyelveket, ha kihűltek megtisztítjuk, vékonyan lehámozzuk!
Az összes belsőséget 2 x 2 cm-es kockákra vágjuk.
A sertészsíron az egyik fej apróra vágott vöröshagymát üvegesre párolunk kevés sóval fedő alatt, majd beletesszük a felkockázott belsőségeket, a megtisztított 1 cm-es kockákra vágott zöldségeket, 4 db babérlevelet, 1 mokkáskanál borsot és kb. 15 percig pároljuk. Ezek után hozzáadjuk a felkockázott burgonyát, a szeletekre vágott gombát, és fedő alatt 5-10 percig pároljuk. Ezután az előmelegített húslevest ráöntjük, tetejére a csokor petrezselyemzölddel. Összefőzzük lassú tűzön (kb. 30 perc), közben kevés zsiradékon 2 evőkanál lisztből világos rántást készítünk. Simára keverjük a pohár tejföllel, vagy a tejszínnel. Hideg vízzel hígítjuk, és a fövő levesbe csorgatjuk keverés közben. Pár percig összefőzzük. Ízlés szerint 3-4 evőkanál tárkonyecetet adunk hozzá, majd pihentetjük, hogy az ízek összeérjenek.
Jó étvágyat kíván: Kádasné Márton Judit