Hozzávalók 4-6 főre:
- 1 kg báránynyak, -szegy, -csont,és leeső húsrészek
- libazsír
- 1 db sárgarépa
- 1 db pritaminpaprika
- 2 db paradicsom
- 1 fej vöröshagyma
- 1 kk paradicsompüré
- ízesítőcsokor
- késhegynyi fűszerpaprika
- 2 l víz (vagy szárnyasalaplé)
- tejföl
Hozzávalók a húshoz:
- 1 db ürü- vagy báránylapocka
- tisztított vaj, olivaolaj vagy libazsír
- 1 dl víz (vagy alaplé
- Hozzávalók a zöldségekhez:
- 20 dkg zöldbab
- 2 db sárgarépa
- 12 db kisméretű burgonya, esetleg cukkini, zöldborsó
- 0,5 dl víz, (vagy alaplé)
- kapor, tárkony
A leveshez a húst, zöldségeket és a hagymát apró darabokra vágjuk. A húst a libazsíron barnára pirítjuk. Hozzáadjuk az aprított zöldséget, hagymát és a paradicsompürét, majd 4-5 percig együtt pároljuk. Hozzáadjuk a fűszerpaprikát és egy perc múlva felöntjük vízzel, vagy alaplével. Mintegy 75 percig kis lángon gyöngyözve forraljuk. Leszűrjük.
A sütőt 220 ºC-ra előmelegítjük. A húst a zsiradékon serpenyőben körbesütjük. Fedett vaslábasba tesszük, kevés libazsírral és 1 dl folyadékkal 20 percre sütőbe tesszük, majd további 75-80 percig 130-140 ºC-on sütjük. Közben locsolgatjuk a szaftjával, az elpárolgó folyadékot pótoljuk. A végén sűrű mártás marad, amibe majd beleforgatjuk a húst.
A 3-4 cm-es darabokra vágott zöldbabot és a répát 1 percre forró, erősen sós vízbe tesszük, jeges vízben azonnal lehűtjük. A blansírozott zöldbabot és répát lábasba tesszük, hozzáadjuk a vajat, folyadékot. Erős lángra tesszük, lefedjük, 2 perc múlva hozzáadjuk a meghámozott félbe vágott burgonyát. Egy perc elteltével hozzáadjuk a cukkinit és/vagy zöldborsót. Még 1 percig pároljuk.
Tálaláskor a húst felszeleteljük, melléadjuk a zöldségeket. A levesbe tejfölt keverünk, felmelegítjük. A forró levest ráöntjük a zöldségekre, meghintjük kaporral és tárkonnyal.