Palócleves másként

Hozzávalók 4-6 főre:

  • 1 kg báránynyak, -szegy, -csont,és leeső húsrészek
  • libazsír
  • 1 db sárgarépa
  • 1 db pritaminpaprika
  • 2 db paradicsom
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 kk paradicsompüré
  • ízesítőcsokor
  • késhegynyi fűszerpaprika
  • 2 l víz (vagy szárnyasalaplé)
  • tejföl

Hozzávalók a húshoz:

  • 1 db ürü- vagy báránylapocka
  • tisztított vaj, olivaolaj vagy libazsír
  • 1 dl víz (vagy alaplé
  • Hozzávalók a zöldségekhez:
  • 20 dkg zöldbab
  • 2 db sárgarépa
  • 12 db kisméretű burgonya, esetleg cukkini, zöldborsó
  • 0,5 dl víz, (vagy alaplé)
  • kapor, tárkony
     
Elkészítés

A leveshez a húst, zöldségeket és a hagymát apró darabokra vágjuk. A húst a libazsíron barnára pirítjuk. Hozzáadjuk az aprított zöldséget, hagymát és a paradicsompürét, majd 4-5 percig együtt pároljuk. Hozzáadjuk a fűszerpaprikát és egy perc múlva felöntjük vízzel, vagy alaplével. Mintegy 75 percig kis lángon gyöngyözve forraljuk. Leszűrjük.

A sütőt 220 ºC-ra előmelegítjük. A húst a zsiradékon serpenyőben körbesütjük. Fedett vaslábasba tesszük, kevés libazsírral és 1 dl folyadékkal 20 percre sütőbe tesszük, majd további 75-80 percig 130-140 ºC-on sütjük. Közben locsolgatjuk a szaftjával, az elpárolgó folyadékot pótoljuk. A végén sűrű mártás marad, amibe majd beleforgatjuk a húst.

A 3-4 cm-es darabokra vágott zöldbabot és a répát 1 percre forró, erősen sós vízbe tesszük, jeges vízben azonnal lehűtjük. A blansírozott zöldbabot és répát lábasba tesszük, hozzáadjuk a vajat, folyadékot. Erős lángra tesszük, lefedjük, 2 perc múlva hozzáadjuk a meghámozott félbe vágott burgonyát. Egy perc elteltével hozzáadjuk a cukkinit és/vagy zöldborsót. Még 1 percig pároljuk.

Tálaláskor a húst felszeleteljük, melléadjuk a zöldségeket. A levesbe tejfölt keverünk, felmelegítjük. A forró levest ráöntjük a zöldségekre, meghintjük kaporral és tárkonnyal.