Lassan sült báránylapocka töltve

Hozzávalók 6 főre:

  • 1,5 kg kicsontozott báránylapocka
  • 2 ek olaj
  • 1 fej hagyma felaprítva
  • 3 gerezd fokhagyma felaprítva
  • 175 ml almabor vagy száraz fehérbor
  • 500 ml szárnyas alaplé
  • 1 narancshéjcsík
  • 1 fahéjrúd
  • 2 babérlevél

A töltelékhez:

  • 50 g kimagozott datolya durvára vágva
  • 50 g aszalt sárgabarack durvára vágva
  • 25 g aszalt vörösáfonya
  • 25 g narúr pisztácia durvára vágva maréknyi petrezselyem felaprítva + a tálaláshoz
  • 1 fej mogyoróhagyma felaprítva
  • 0,5 narancs reszelt héja
  • 3 szelet szikkadt kenyér összemorzsolva
Elkészítés

A töltelékhez áztassuk meleg vízbe a datolyát, az aszalt sárgabarackot és a vörösáfonyát fél órára. Szűrjük le, nyomjuk ki belőle a vizet. Keverjük össze a többi hozzávalóval, sózzuk, borsozzuk.

Dörzsöljük be sóval, borssal a hús mind a két oldalát. Terítsük szét rajta a tölteléket – a széleken hagyjunk üresen 2-3 cm-t – majd óvatosan tekerjük fel. Kötözzük formára. Forrósítsuk meg az olajat nagy, tűzálló nyelű serpenyőben. Tegyük bele a húst, és pirítsuk meg körös-körül. Tegyük át egy tálra.

Melegítsük elő a sütőt 150 °C-ra. A visszamaradt olajban süssük 5 percig a hagymát, majd adjuk hozzá a fokhagymát, és süssük további fél percig. Öntsük fel az almaborral, és amint bugyog, fakanállal kaparjuk fel a leragadt hagymát. Tegyük vissza a húst. Öntsük fel annyi szárnyas alaplével, hogy a hús harmadáig érjen. Adjuk hozzá a narancshéjat, a fahéjrudat és a babérlevelet.

Fedjük le egy összegyűrt sütőpapírral, és süssük 2-3 órán át, félidőben megfordítva, amíg teljesen megpuhul. Vegyük ki a húst és csomagoljuk alufóliába. Szűrjük le a levét, szedjük le a tetejéről a felesleges zsiradékot, majd öntsük széles lábosba. Forraljuk legalább 5-10 percig, amíg kissé besűrűsödik. Ízesítsük sóval, borssal, citrom- vagy narancslével, ha szükséges. Szeleteljük fel a töltött báránylapockát, locsoljuk meg a mártással, szórjuk meg a petrezselyemmel.