Kunszentmiklósi báránygulyás

Hozzávalók 5 személyre:

  • 1 kg pörköltnek való csontos bárányhús
  • 1 nagy vö­rös­hagy­ma
  • 5-6 evőkanál olaj (8 dkg zsír)
  • 1-2 gerezd fokhagyma vagy fél kis­kanál fokhagymakrém
  • 2 sárgarépa
  • 1 petrezselyemgyökér
  • 1-1 közepes nagyságú zsenge zeller és karalábé
  • só, őrölt fekete bors
  • 1-1 paradicsom és zöldpaprika
  • 1 szárított cseresznyepap­rika (lehet fél kiskanál Erős Pista vagy csípős Piros Arany is)
  • maréknyi zöldborsó
  • 2 evőkanál mustár
  • 2 kis pohár (300 gramm) tejföl
  • a májgaluskához:
  • 25 dkg báránymáj
  • 1 újhagyma
  • fél csokor petrezselyem
  • 2-2 púpozott evőkanál finomliszt és zsemlemorzsa
  • 1 tojás
  • őrölt fekete bors
Elkészítés

A bárányhúst, ahogy a csont engedi 2,5 centis kockákra, a hagymát finomra vágjuk. Egy fazékban az olajat megforrósítjuk, az előzőeket rárakjuk, és közepes lángon kb. 15 perc alatt kevergetve megpirítjuk. A vége felé a zúzott fokhagymával fűszerezzük. A zöldségeket megtisztítjuk, és kisujjnyinál kicsit kisebb hasábokra vágjuk. A húsra dobjuk, kevergetve további 6-8 percig pirítjuk. Megsózzuk, megborsozzuk. 2 liter vízzel fölöntjük, nagy lángon fölforraljuk. A paradicsomot, a zöldpaprikát és a csersznyepaprikát belerakjuk. Kis lángra állítjuk, kis rést hagyva lefödjük, és kb. 1 órán át főzzük, míg a hús is, a zöldségek is megpuhulnak. Kb. 15 perccel azelőtt, hogy megpuhulna, belerakjuk a zöldborsót is. Amíg a hús puhul, a báránymájat ledaráljuk, az apróra vágott újhagymával, a finomra aprított petrezselyemmel, a liszttel, a morzsával és a tojással összedolgozzuk, megsózzuk, megborsozzuk. Fél órára félretesszük, hogy a morzsa megduzzadhasson. Vágódeszkáról késsel aprítva a májgaluskát a levesbe szaggatjuk. A mustárt a tejföllel és egy kevés forró levessel simára keverjük, a levesbe zúdítjuk. Ha kell utána fűszerezzük. 5 perc főzés után tálalható.