
Hozzávalók 5 személyre:
- 1 kg pörköltnek való csontos bárányhús
- 1 nagy vöröshagyma
- 5-6 evőkanál olaj (8 dkg zsír)
- 1-2 gerezd fokhagyma vagy fél kiskanál fokhagymakrém
- 2 sárgarépa
- 1 petrezselyemgyökér
- 1-1 közepes nagyságú zsenge zeller és karalábé
- só, őrölt fekete bors
- 1-1 paradicsom és zöldpaprika
- 1 szárított cseresznyepaprika (lehet fél kiskanál Erős Pista vagy csípős Piros Arany is)
- maréknyi zöldborsó
- 2 evőkanál mustár
- 2 kis pohár (300 gramm) tejföl
- a májgaluskához:
- 25 dkg báránymáj
- 1 újhagyma
- fél csokor petrezselyem
- 2-2 púpozott evőkanál finomliszt és zsemlemorzsa
- 1 tojás
- só
- őrölt fekete bors
A bárányhúst, ahogy a csont engedi 2,5 centis kockákra, a hagymát finomra vágjuk. Egy fazékban az olajat megforrósítjuk, az előzőeket rárakjuk, és közepes lángon kb. 15 perc alatt kevergetve megpirítjuk. A vége felé a zúzott fokhagymával fűszerezzük. A zöldségeket megtisztítjuk, és kisujjnyinál kicsit kisebb hasábokra vágjuk. A húsra dobjuk, kevergetve további 6-8 percig pirítjuk. Megsózzuk, megborsozzuk. 2 liter vízzel fölöntjük, nagy lángon fölforraljuk. A paradicsomot, a zöldpaprikát és a csersznyepaprikát belerakjuk. Kis lángra állítjuk, kis rést hagyva lefödjük, és kb. 1 órán át főzzük, míg a hús is, a zöldségek is megpuhulnak. Kb. 15 perccel azelőtt, hogy megpuhulna, belerakjuk a zöldborsót is. Amíg a hús puhul, a báránymájat ledaráljuk, az apróra vágott újhagymával, a finomra aprított petrezselyemmel, a liszttel, a morzsával és a tojással összedolgozzuk, megsózzuk, megborsozzuk. Fél órára félretesszük, hogy a morzsa megduzzadhasson. Vágódeszkáról késsel aprítva a májgaluskát a levesbe szaggatjuk. A mustárt a tejföllel és egy kevés forró levessel simára keverjük, a levesbe zúdítjuk. Ha kell utána fűszerezzük. 5 perc főzés után tálalható.