Kelkáposztában sült kecske

Hozzávalók 4 személyre:

  • 80 dkg kecskecomb vagy lapocka,
  • 1 fej vöröshagyma,
  • 1 kisebb szál sárgarépa,
  • 1 kisebb szál fehérrépa,
  • 1 kis darab zeller,
  • 1 kis csokor kakukkfű,
  • 1 kis csokor friss zsálya,
  • 1 kis csokor bazsalikom,
  • kevés fehérbor,
  • só,
  • bors,
  • 4 szép zöld kelkáposztalevél forrázva,
  • 20 dkg szeletelt bacon

A körethez:

  • 20 dkg tisztított négy egyenlő darabra vágott sütőtök,
  • 1 közepes fej megpucolt, négy cikkre vágott lilahagyma,
  • 2 kisebb fej megmosott, de héjában hagyott cékla,
  • só,
  • olivaolaj,
  • vaj,
  • fehérbor (Olaszrizling),
  • citromlé,
  • római kömény
Elkészítés

A húst sózzuk, kevés olajon körbesütjük, majd kivesszük a serpenyőből. A meghámozott és karikára vágott gyökérzöldségeket a zöldfűszerekkel együtt lepirítjuk, a húst visszatesszük melléjük, felöntjük egy kevés  fehérborral, amit elfőzünk róla, majd felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje, és lassan készre pároljuk. Ha a hús megpuhult, kivesszük, pihentetjük, és vastagabb rostjaira szétszedjük. A párolólevet leszűrjük, és kellő sűrűségűre, ízűre beforraljuk. 4 kisebb egyadagos sütőformát kibélelünk folpackkal, beletesszük a szétszedett, szaftos húst, és lenyomkodva, enyhén préselve 1-2 órát pihentetjük. A körethez sütőtököt, a lilahagymát, a céklát külön-külön alufóliába csavarjuk és tepsibe téve, 180 °C-os sütőben kicsit roppanósra sütjük. A lepréselt húst kivesszük a formából, a leforrázott kelkáposztalevelet a papírtörlőn szárazra töröljük, deszkára kiterítjük, a vastagabb torzsarészüket levágjuk, és rátéve a húst betekerjük a kelkáposztába. A deszkára kiterített bacon szeletekkel becsavarjuk, és nem túl forró serpenyőben óvatosan minden oldalalukat szép pirosra sütjük. Ez idő alatt a céklát meghámozzuk, félbevágjuk és egy serpenyőben kevéske olívaolaj, vaj keverékén, a többi zöldséggel együtt átforgatjuk. Sóval, római köménnyel ízesítjük, meglocsoljuk kevés fehérborral, citromlével és lehúzzuk a tűzről. Tálaláskor a zöldségeket vegyesen tányérokra szedjük,meglocsoljuk a szafttal és mellétesszük a félbevágott kelkáposztás kecskehúst.

A recepteket lektorálta és az ételeket készítette Liptai Zoltán mesterszakács.