kecskesült

Hozzávalók (4 személyre):

  • fél kecskegida
  • 2,5 dl száraz fehérbor
  • 0,5 l szárnyas vagy csontleves
  • 10 dkg vaj
  • 1 szál friss rozmaring
  • durvára tört feketebors
  • 3 szál új fokhagyma (ha nincs akkor 3 kis fej fokhagyma)
  • 2 szál újhagyma

A körethez:

  • 2 szál sárgarépa
  • 2 közepes cékla
  • 1 kicsi zellergumó
  • 40 dkg burgonya
  • 2 közepes fej vöröshagyma
  • frissen őrölt bors
  • 2 kiskanál zsír
Elkészítés

A 4-5 kilós kecskegida fele körülbelül négy személyre elég, akár kiadós étkezéshez is. A csonttal együtt, nagyobb darabokra vágjuk, tepsibe rakjuk, sózzuk, borsozzuk, összeforgatjuk és felöntjük a szárnyas-, vagy csontlével. Lefedjük alufóliával, majd 180 C-fokos sütőben félpuhára pároljuk, ekkor hozzáöntjük a fehérbort, a húsdarabokra tesszük a vajat, hogy ráolvadjon, mellészórjuk az előkészített, félbevágott új fokhagymákat, új hagy mát és a forró sütőben pirosra sütjük.

A körethez, a meghámozott zöldségeket nagyobb da rabokra vágjuk, sóval, borssal összeforgatjuk, tepsibe szórjuk, meglocsoljuk az olvasztott zsírral, 1 deci vízzel és a forró sütőben többször át forgatva megsütjük.

Tálaláskor a sült kecskehúst a sült zöldségekkel tálaljuk és meglocsoljuk a szaftjával.