Kapros-tejszínes bárányraguleves

Hozzávalók 4 fő részére:

  • 40 dkg bárányhús (báránycomb)
  • 20 dkg fejtett bab (nagy szemű) mirelit is jó
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 4 db sárgarépa
  • 2 db fehérrépa
  • 1 kis db karalábé
  • 1 kis db zeller
  • 2 db zellerlevél
  • 2 szál petrezselyem
  • 1 csokor kapor (vagy 2 ek aprított, fagyasztott)
  • 2 dl főzőtejszín
  • 1 dl fehérbor (száraz, jó fajta)
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 ek kacsazsír (nagy)
  • 1 kávéskanál őrölt fűszerkömény
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • 1,2 l víz
Elkészítés

A hagymát és fokhagymát apróra vágva, kacsazsíron üvegesre pároljuk, majd rátesszük a felkockázott bárányhúst, megborsozzuk, megsózzuk, hozzáadjuk a köményt és kissé megpirítjuk. Hozzáadjuk a felaprított zöldségeket, a hússal együtt pirítjuk, felöntjük 1 dl jó minőségű, száraz fehérborral és így pároljuk kicsit, mielőtt felöntjük vízzel. Miután a hús félig megpuhult, hozzáadjuk a babot és így főzzük, míg teljesen megpuhul. Végül hozzáadjuk a kevés forró lével elkevert tejszínt, a felaprított kaprot, ha szükséges teszünk hozzá még sót, borsot és az egészet, közepes tűzön összefőzzük.