Húsvéti bárányragu

Hozzávalók 2 személyre:

  • 1 vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 40 dkg báránycomb
  • 2 ek. olaj
  • 1 tk. szárított provence-i fűszerkeverék
  • 4 dl erőleves (kockából)
  • 1 babérlevél
  • 25 dkg zöld hüvelyű zöldbab
  • 30 dkg piros és sárga színű paprika
  • 6 dkg hosszú szemű rizs
  • pár szál petrezselyemzöld
  • 2-3 ág menta
  • 1,5 dl zsírszegény joghurt
  • 2 ek. citromlé
  • 0,5 citrom reszelt héja
  • bors
  • a díszítéshez citromkarika
Elkészítés

A vöröshagymát vékony hasábokra vágjuk. A fokhagymát présen átnyomjuk. A felkockázott bárányhúst a felhevített olajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a kétféle hagymát, rövid ideig együtt sütjük, majd sóval, borssal és a provence-i fűszerkeverékkel ízesítjük. A levessel felöntjük, beletesszük a babérlevelet, és fedő alatt 25-30 percig pároljuk.

A hosszában csíkokra feldarabolt paprikákat a megtisztított zöldbabbal együtt a húshoz adjuk, és 25-30 percig pároljuk. Közben a rizst kétszeres mennyiségű forrásban lévő, sós vízbe szórjuk, és fedő alatt, alacsony hőfokon 15 percig pároljuk.
A petrezselyemzöldből a díszítéshez keveset félreteszünk. A többit és a mentát csíkokra metéljük. A joghurtot a mentával, 1 ek. citromlével meg a citromhéjjal összekeverjük, majd sózzuk, borsozzuk. A ragut sóval, borssal és a maradék citromlével ízesítjük. Kitálaljuk, joghurtot kanalazunk rá, és a felaprított petrezselyemzölddel meghintjük. A félretett petrezselyemlevelekkel díszítjük, és párolt rizzsel körítjük.

(Extra Tina konyha 2006/1.)