Görög bárány húsgombóc fokhagymás joghurttal

Hozzávalók:

  • 3 dkg Feta sajt
  • 25 dkg darált bárány hús
  • 1 db cukkini
  • 0,8 dl szójaszósz
  • 3 dkg zsemlemorzsa
  • 0,5 dkg petrezselyem
  • 0,5 dkg menta levél
  • 30 dkg krumpli
  • 8 dkg natúr joghurt
  • 2 db lilahagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál oreganó
  • olívaolaj ízlés szerint
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
Elkészítés

Előmelegítjük a sütőt 220 ºC/ légkeveréses 200 ºC/gáztűzhely esetén 7-esre. Felvágjuk a cukkinit kockára. Meghámozzuk a lilahagymákat, majd az egyiket lereszeljük, míg a másikat gerezdekre vágjuk. Felkarikázzuk a krumplit (a héja maradhat) kb. 1 cm vastagságúra. Egy tálba tesszük a lereszelt lilahagymát a darált hússal, a zsemlemorzsával és a szója szósszal együtt, teszünk hozzá sót, borsot. Jól összenyomkodjuk, amíg össze nem keveredik. 10 gombócot formálunk belőle. A krumplit, cukkinit, lilahagyma gerezdeket beletesszük egy tepsibe.Rászórjuk az oreganót, meglocsoljuk egy kis olívaolajjal és megszórjuk sóval, és jól összekeverjük. Hozzátesszük a húsgombócokat a tepsibe, és 20-25 percig sütjük,amíg minden arany barna lesz. Közben a menta leveleket leszedjük a száráról és felaprítjuk. Felaprítjuk a fokhagymát is. Összekeverjük egy kis tálba a fele menta levelet, a fokhagymát és a joghurtot egy kis olívaolajjal, és egy kis sóval, ez a fokhagymás joghurt. Felaprítjuk a petrezselymet a szárával együtt. A zöldséges húsgombócokat találjuk a joghurttal az oldalán. Megszórjuk a petrezselyemmel, a maradék mentával és a Feta sajtot rátörjük. Jó étvágyat kívánunk!