Gidaleves cipóban tálalva

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 l húsleves
  • 2 dl tejszín
  • 2 evőkanál finomliszt
  • 1 csokor petrezselyem zöldje
  • 1/ 2 db citrom
  • 1 fehérrépa
  • 1 sárgarépa
  • 1 csokor tárkony
  • 2 babérlevél
  • 2 vö­rös­hagyma
  • 10 dkg vaj
  • 1 kg gidalapocka
  • 4 rozscipó
Elkészítés

A vaj felén megdinszteljük a finomra aprított vöröshagymát. Rátesszük a nagyobb kockákra vágott húst, megsózzuk, hozzáadjuk a babérlevelet és a tárkony felét. A húst először a saját levében pároljuk, majd amikor zsírjára sült, adunk hozzá egy kevés húslevest. Így pároljuk tovább, folyamatosan pótolva az elfőtt folyadékot. Amikor majdnem puha, beletesszük a megtisztított, felaprított répaféléket. Amikor a hús és a zöldségek is puhára főttek, a maradék vajból 2 evőkanál liszttel világos rántást készítünk. Felengedjük tejszínnel meg egy kevés húslével, azután a leveshez adjuk. Beleöntjük a maradék húslevest, és annyi vizet, hogy kb. másfél liter levesünk legyen. Hozzáadjuk a citrom reszelt héját és a levét, a maradék finomra vágott tárkonyt, majd az egészet még egyszer összeforraljuk. A levest forrón, apróra vágott pet­rezselyem zöldjével megszórva, a kivájt rozscipókba adagolva tálaljuk.